fbpx

Tykkää ja jaa!

Onko nälkä? 

Kuulostaako seuraava tutulta? Oletko tunnesyöjä tai elätkö jatkuvassa nälkä tunteessa? Televisiosta tulee tanssii tähtien kanssa. On jännittävät hetket käsillä. Kukahan mahtaa voittaa tänä vuonna?

Mainnostauko ja keittiön valot syttyvät tiuhaan tahtiin. Jääkaapin oven saranat eivät ainakaan pääse ruostumaan. Toinen suupala sieltä ja toinen tuolta. Huomaamatta suklaalevy ja sipsipussi katoaa parempiin suihin. Onko kyse siitä, että olet tunnesyöjä vai onko taustalla nälkä? 

Löydät itsesi usein napostelemasta herkkuja ja etenkin iltaisin niitä menee jopa paljon. Uskot, että syynä voi olla tunnesyöminen. Vai onko kuitenkaan? Toki se voi olla sitäkin, jos syöt eri tunnetiloihin ja lohdutat ruualla itseäsi.

Vai voiko kyse olla epäsäännöllisistä elintavoista ja ateriarytmistä, tavoista, tottumuksista ja siitä, että et syö tarpeeksi. Kompensoit sitten etenkin iltaisin herkuilla. Syyllinen löytyy tunnesyömisestä, vai löytyykö kuitenkaan?

Vastuu kaikesta toiminnasta on aina ihmisellä itsellään. Valinnoilla, teoilla ja toimilla on seurauksensa. 

Ravitsemuksellinen vastuu liittyy omiin ruokailuun liittyviin valintoihin. Vähän sama asia on, että ei kukaan viinaa väkisin kaada kurkusta alas, ellei ihminen itse sitä tee. Toki kaikkeen voi muodostua riippuvuus, kuten alkoholiin. Silloin kuitenkin tilanne muuttuu sairaudeksi.

Kyllästynyt jatkuvaan nälkä tunteeseen tai tunnesyömisen kierteeseen? Tutustu e-kirjaan ’Tuloksellinen Treeni ja Ravitsemus’, ja löydä kestävä ratkaisu terveelliseen elämäntapaan.

Ilmainen opas tulokselliseen treenaamiseen

Nälässä ja ravinnon puutteessa eläminen

Jos unohdetaan nyt psykologinen puoli ja mietitään tilannetta fysiologisesta näkökulmasta, niin nälkä on usein se ongelmien aiheuttaja. Fyysinen nälkä on sitä, että mieliteot, tyytymättömyys ja mielialan lasku voi aiheuttaa herkuttelua. Nälkä ei myöskään aina näy ja tunnu vatsassa.

Nälkäisenä ja puutteessa, ihminen ei jaksa panostaa terveelliseen syömiseen samalla tavalla kuin hyvin ravittuna. Nälkäisenä tekee helpommin epäterveellisiä valintoja.

Kuinka moni on mennyt kauppaan nälkäisenä? No minä ainakin ja auta armias, kun kaikki herkut meinaavat hypätä pelkästään ajatuksesta, suoraan ostoskoriin, edes koskematta niihin. Käytännössä järki ei ole enää mukana tilanteissa ja ostoksia tehdään vatsan ja nälän kautta.

Se, että kotiin kantaa suklaata, karkkia ja sipsejä ja sitten illalla syö ne television katselun yhdeydessä, kerro vielä siitä, että on tunnesyöjä. Tällainen toiminta kertoo siitä, että on syönyt liian vähän, liian harvoin ja mahdollisesti ravinto on ollut yksipuolista = ravinneköyhää.

Tunnetila

Ruoka pitää olla hyvää, siitä saa nauttia. Kuitenkin jos et ole syönyt päivän tai usean päivän aikana riittävästi ja syöt herkkuja – seuraa hyvä fiilis, niin se ei vielä ole suoraan tunnesyömisen tuntomerkki.

Verensokerin nousun seurauksena voi olla hyvän-olon ja tunteen lisääntyminen. Etenkin jos olet ollut pidempään nälkäisenä. Kehon tehtävä, kun on pitää meidät hengissä ja omalla tavallaan ”tyytyväisenä” kehon ja mielen suhteen.

Tällainen tunne joka syömisestä seuraa on mielelle vain viesti, että muista syödä myöhemmin riittävästi energiaa, että voit paremmin ja jaksat!

Nälän tunne

Kehon ns. Täysin normaalit nälän singaalit voivat vääristyä. Omaa kehoaan voi olla vaikea kuunnella ja huomata mitä se milloinkin haluaa meille viestittää. Sama on nälän suhteen – voi olla vaikeaa huomata milloin on oikeasti nälkä, vai eikö ole ja kuinka paljon pitäisi syödä?

Jos tottuu syömään vähän – tai jopa ei lainkaan ”elää tyyliin kahvilla”, nälän tunnetta ei vältämättä tunne edes päivisin. Kehon aineenvaihdunnan hormonit leptiini ja greliini vähentää tuotantoaan ja tämä voi vaikuttaa siihen, että nälkää ei tunne – ei vaikka nälissään olisikin!

…Kunnes myöhemmin illalla tämä voi kostautua kovana nälkänä ja armottomina mielihaluina. Kotoa, kun löytyy vielä kaikkea herkkua jota napostella, niin kierre on valmis.

Illalla ähky mättö ja aamulla ei ole ainakaan nälkä ja taas kahvilla liikkeelle ja sama uudelleen. Keho elää jatkuvassa pienessä piilossa olevassa nälässä, joka sitten nostaa päätään.

Tähän vielä tuttu tapa ja tottumus, että ilta, kun tulee on aikaa rentoutua kiireisestä työpäivästä, niin mikäs sen kivempaa, kuin hieman napostella.

Mistä tiedät, että et syö tarpeeksi?

  • Olet väsynyt, et meinaa jaksaa, haluaisit nukkua päiväunet.
  • Mieliala voi vaihdella ja heittää kärrynpyörää
  • Voit olla ärtyisä, kireä ja kiukkuinen
  • Sinulla on mielitekoja ja napostelet
  • Illalla iskee hallitsematon näläntunne jota on mahdoton hallita
  • Napostelet, syöt herkkuja, joilla voit korvata normaalin perusterveellisen ruokailemisen.
  • Yrität kontrolloida syömistäsi itsekurin ja tahdonvoiman avulla
  • Koet, että sinun on haastava tehdä järkeviä ja terveellisiä ruokavalintoja

Millä saat asiat korjaantumaan on, että lähde miettimään päivittäistä syömistäsi, säännöllisyyttä ja syötkö varmasti riittävästi?

Se, että et hallitse syömistäsi, ei johdu tunnesyömisestä vaan  usein syömättömyydestä ja nälästä.

Laihdutus ja uskomukset – Miksi painoni ei putoa?

LAIHDUTUS – SYÖ VÄHEMMÄN -TOIMIIKO?

Tutustu e-kirjaan ’Tuloksellinen Treeni ja Ravitsemus’, ja löydä kestävä ratkaisu terveelliseen elämäntapaan.

Ilmainen opas jonka tarvitset onnistumiseen

Tykkää ja jaa!