Pettymykset ovat osa elämää, mutta niiden kohtaaminen ei määrittele meitä ihmisenä. Pettymys, se ei tunnu kivalta koskaan ja niiden kohtaaminen voi olla vaikea hetki.
Kuitenkin samalla ne tarjoavat mahdollisuuden kasvaa, oppia ja voittaa.
Miksi petymme?
Pettymykset voivat johtua monista eri syistä – epäonnistumisista tavoitteissa, ihmissuhteiden haasteista tai odotusten ja todellisuuden törmäyksestä. Jokin asia ei me odotusten, toiveiden ja halujemme mukaisesti.
Jokainen meistä kokee pettymyksiä elämänsä varrella, enemmän tai vähemmän. Lopulta se miten reagoimme niihin, määrittelee, miten voimme kasvaa niistä ja mennä eteenpäin.
Pettymys ja hyväksyminen
Ensimmäinen askel pettymyksen voittamiseen on hyväksyä tunteesi. Hyväksyä myös asia sellaisena kuin se nyt on.
On normaalia tuntea pettymystä, surua tai vihaa, kun jokin ei mene suunnitellusti. Ei kuitenkaan kannattaisi tukahduttaa omia tunteitaan.
Sen sijaan tunnistaa ne ja anna itsellesi lupa kokea ne sellaisena mitä ne ovat. Hyväksyminen on ensimmäinen askel eteenpäin.
Oppiminen
Kun on antanut itselleen luvan tuntea pettymystä, seuraava askel on analysoida ja yrittää oppia tilanteesta. Kysy itseltäsi rehellisiä kysymyksiä: Miksi tämä tapahtui? Mitä voisin tehdä toisin, jotta näin ei kävisi uudelleen?
Pettymykset tarjoavat tätä kautta arvokkaita oppitunteja, ja niiden ymmärtäminen auttaa välttämään samat virheet tulevaisuudessa.
Pettymys ei aina tarkoita, että etteikö asia voisi vielä onnistua. Saattaa olla, että pettymys avaa uusia mahdollisuuksia, joita et aiemmin nähnyt. Et ymmärtänyt ja nähnyt laatikon ulkopuolelle.
Ole avoin muutokselle ja näe se mahdollisuutena kasvuun.
Keskity itseesi – siihen mitä olet!
Kun kohtaat pettymyksen, on tärkeää keskittyä myös itseesi. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi – liiku, syö terveellisesti ja pidä huolta mielenrauhastasi. Vahva fyysinen ja henkinen tila voi auttaa voittamaan vaikeudet.
Pettymykset voivat olla rankkoja, mutta ne eivät ole esteitä – ellei anna niiden rakentua sellaisiksi
Ne voivat toimia ponnahduslautana suurempaan onnistumiseen ja kasvuun.
Odotus ja tunteet pettymyksen takana
Pettymyksiä ympäröivät usein odotukset, jotka meillä on itseämme, muita ihmisiä tai elämää kohtaan. Ymmärtämällä näitä odotuksia ja niihin liittyviä tunteita voimme paremmin käsitellä pettymyksiä ja löytää voimaa niiden voittamiseen.
Voi olla ajatus ”asian pitäisi mennä näin”, ”tapahtua näin” ja sitten kun… Nämä odotukset voivat olla tiedostettuja tai alitajuisia, mutta ne vaikuttavat vahvasti siihen, miten koemme eri tilanteita.
Pettymykset tapahtuvat usein silloin, kun todellisuus ei vastaa odotusta. Odotusten tiedostaminen ja niiden realistinen arviointi on avain pettymyksen voittamiseen.
Usein liian korkeat odotukset voivat asettaa meidät haastaviin tilanteisiin, kun taas realistiset odotukset antavat meille tilaa sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja kasvaa eteenpäin. Samalla voimme halutessamme rakentaa vahvempaa itseämme.
Tunteiden kirjo surusta ja vihaan
Suru, viha ja hämmennys. Nämä tunteet voivat olla voimakkaita ja vaikeasti käsiteltäviä, mutta niillä on myös syvällinen merkitys.
Ne heijastavat arvojamme, intohimojamme ja syvimpiä toiveitamme.
Surun kohtaaminen on tärkeää, mutta se ei tarkoita antautumista. Suru voi toimia voimavarana, joka auttaa meitä ymmärtämään itseämme paremmin ja kasvamaan henkisesti.
Pettymykset voivat myös herättää meissä voiman tehdä muutoksia elämässämme, halun taistella ja voittaa ja tavoitella sellaisia asioita, jotka todella tuovat meille iloa ja tyydytystä.
Miten käy urheilijalle joka haluaa voittaa? Voittoa ei tule vaikka treenasi ja yritti. Antaako tunteen lannistaa vai jatkaako eteenpäin?
Miten käy, kun tavoitteena on rasvanpoltto ja painonpudotus, ja kilot eivät hetkessä aina lähde. Antaako periksi vai näkeekö mahdollisuuden ja uskoo onnistumiseen.
Miten käy, jos treenaaminen ei tuota tulosta? Analysoiko ja miettii mikä ei toimi ja suuntaa eteenpäin. Onko valmius muuttaa omaa tekemistä ja tunnistaa ympäröivät asiat elämässä jotka voivat olla esteenä kehittymiselle?
Tasapaino
Tunteet pettymyksen takana osoittavat meille, että odotustemme ja todellisuuden välillä on usein kuilu. Kuilu joka on joskus kanjoni tai railo joka tulee jäätikköön ja jäätikkö halkeaa keskeltä kahtia.
Tasapainon löytäminen näiden kahden välillä on avain onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen. Mitä lähempänä odotus on todellisuutta sen pienemmäksi tämä kuilu, railo muodostuu.
Odotus ei tarkoita asioiden hylkäämistä, ei sitä, että antaa periksi, luovuttaa jos asia on tärkeä ja mahdollinen toteuttaa. Se vain vaatii mukautumista, joustoa, säätämistä ja sopeuttamista elämän olosuhteisiin.
Pettymys, annatko sen lannistaa vai annatko sen vahvistaa?
Elämä on valintoja ja miten asioita haluaa nähdä. Antaako pettymyksen lannistaa vai toimiiko se vahvistavana voimana, joka lisää tarpeen mukaan jopa halun taistella!
Elämä on oppitunti
Pettymys voi iskeä otsaan kuin pahin tukki. Usein elämän polku tuo mukaan asioita joihin petymme. Elämä voi tuntua haastavalta, vaikealta ja epäoikeudenmukaiselta. Eikä se ole aina lainkaan reilua. Tai jos itse haluaisi olla reilu, ovatko muut sitä sinua kohtaan?
Lopulta kehen luotat? Luottamusta voi rakentaa ja menettää. Kuitenkin se joka tärkeintä elämässäsi, olet sinä sitä itsellesi.
Pettymys ja elämä on oppimista. Jokainen teko, valinta, sana, lause, päätös ja ajatus. Rakentaa, opettaa, tuo onnistumisia, mutta myös pettymyksiä. Osa prosessia. Hyväksyykö sen ja millaiset voimavarat on kohdata pettymys?
Mihin olen pettynyt?
Olen pettynyt elämässä tuhat kertaa tai enemmän. Olenko antanut sen koskaan lannistaa. Nuorempana näin on tapahtunut hetkellisesti.
Ihmissuhteet ja voimakkaat tunteet, niihin liittyen ihastuminen ja rakastuminen ja lopulta pettymys. Kuitenkin ymmärrys mitä kaikki antanut kokemuksina ja oppimisena. Ilman aikaisempia pettymyksiä ei olisi nykyisyyttä.
Petetyksi tuleminen, ihmiset jotka lupaavat ja eivät pidä puheitaan. Lupaukset jotka osoittautuneet tyhjiksi sankoiksi. Oppiminen ja mihin kannattaa luottaa ja mihin ei?
Epärehellisyys – avoimuuden sijasta. Selkään puukottamista. Kateutta ja monta muuta asiaa.
Pettymys itseensä kohtaan. Tilanteet joissa olisi voinut toimia toisin. Sanoa toisin. Tilanteet joihin ei tarttunut. Ymmärrys ja viisaus – se kehittyy iän mukaan ja kaikesta voi oppia. Onneksi näin.
Treenaaminen ja itseensä panostaminen. Pettymys, että aina ei ole jaksanut. Kuitenkin ymmärrys armollisuutta kohtaan kasvanut elämän aikana. Aina ei tarvitse jaksaa.
Pettymyksiä ja paljon kaikkea. Antoiko lannistaa – jos olisi antanut, niin olisi tapahtunut. Vaihtoehtoja on lopulta vain yksi – katsoa eteenpäin kaikessa, ottaa opikseen ja ymmärtää nykyisuuden suhde ja mistä matka rakentuu tähän pisteeseen.
Ymmärrys siitä mitä haluaa ja minne on menossa, elämänpolku.
Mikä meni pieleen?
Varmasti joku, kerta tuli pettymys. Mikä sen aiheutti sinun mielestäsi? Onko taustalla oman toiminnan seuraus tai ovatko ne ulkoisten tekijöiden vaikutus.
Joskus voi olla paikallaan mennä peilin eteen, arvioida omaa toimintaansa, päätöksiä ja tekoja. Rehellisyys kannattaa. Erityisesti itseä kohtaan.
Kysymykset kuten:
”olenko realistinen”,
”odotinko liikaa”,
”teinkö tarpeeksi vai jätinkö tekemättä”,
”odotinko, että asia tapahtuu tekemättä mitään”,
”puolestani”,
”olinko valmistautunut kaikkeen”
jne…
Nämä kysymykset voivat auttaa meitä saamaan selvyyttä omasta roolista tilanteessa. Tämä on itsereflektointia, joka auttaa meitä oppimaan omista vahvuuksista ja heikkouksistamme.
Pettymys polku
Elämän polulla kulkiessamme kohtaamme monenlaisia haasteita, ja yksi niistä on pettymys. Onko pettymysten suhteen olemassa saldoa?
Pettymys numero 100 ja kun tuleekin luku 101, mitä sen jälkeen tapahtuu? Kiintiö täynnä. Näinkin voi käydä ja joskus se voi olla hyvä, jos se saa aikaan haluttua muutosta.
Elämän polku, valoisa vai tuntuuko pimeältä polulta, joka vie kauas tavoitteista ja unelmista?
Tässä kaikessa on mukana myös voima. Nämä tilanteet voivat kääntää synkät hetket voimavaraksi ja johtaa meitä eteenpäin vahvempina kohti henkistä voittoa.
Kyse on siitä, löytääkö mahdollisuuksia, osaako muuttaa toimintaa, näkeekö ulospääsyn ja miten asiat voi saada ratkaistua?
Valoa alkaa näkyä, kun tajuamme löytää oppitunteja tilanteista. Jokainen askel, tehty teko, asia on lopulta mahdollisuus kasvaa ja oppia itsestämme.
Pettymys, onnistuminen ja voitto. Pettymys on mahdollisuus ja ilman pettymyksiä ei opi. Jokainen pettymys voi olla askel muutokseen, eteenpäin, jokainen oppitunti jonka saamme rakentaa vahvempaa versiota sinusta ja opettaa kohtaamaan elämässä eteentulevat haasteet voittajana.
0 kommenttia