Onko seuraava sinulle tuttua ”weight loss plateau” tasannevaihe painonpudotuksessa?

Aluksi paino putoaa hyvää vauhtia. Sitten se hidastuu, pysähtyy kokonaan, jatkuu edelleen seuraavalle tasanteelle ja sitten meneekin hermot totaalisesti! Suutumme ja lopetamme koko projektin siihen..

Kun painoa yrittää pudottaa, sitä on tehnyt jo pitkään ja onnistunut siinä, tulee pakosti aina jossain välissä vastaan tasannevaihe. Paino ei vain yksinkertaisesti putoa enää, tekipä mitä tahansa!

Stopit, hidasteet, painon junnaaminen paikallaan. Se valitettavasti kuuluu asiaan ja on osa matkaa!

Tiedätkö mitä? Tällainen tilanne ei ole negatiivinen vaan se on positiivinen ja niin siihen kannattaa myös niin suhtautua!

Vaaka ei liiku, koska kehomme sopeutuu uuteen ns. Ominaispainoonsa. Tämä on tärkeää jos sen takia, että myöhemmässä vaiheessa, kun kehomme on ”oppinut” olemaan tässä uudessa ominaispainossa hoikempana versiona, niin se myös helpommin vastustaa myöhemmin lihomista. Ellei nyt sitten vedetä asioita ihan retuperälle laihdutuksen jälkeen ja palata sinne vanhojen tottumusten pariin…

Siksi tasanteet ovat tärkeitä etenkin pitkän aikavälin painonpudotuksen kannalta!

Usein ihmiset lähtevät laihduttamaan sillä oletuksella, että painonpudotus on jotenkin suoraviivasta! Kyllä se voi olla toki sitäkin, mutta useimmissa tapauksissa se on kaikkea muuta! Paino sahaa edes ja taas, välillä se on paikallaan, välillä se heittää volttia, kärrynpyörää ja ties vaikka mitä.

Monesti uskomme senkin, että voimme jatkaa painonpudotusta samalla vauhdilla kuin aloitimmekin. Tämäkään ei pidä paikkaansa!

Tässä kuvassa käy hyvin ilmi se mitä usein ajatellaan painonpudotuksen olevan ja se mikä todellisuus on! 

Uusi ominaispaino

Laihduttaminen voi olla keholle stressaavaa ja samoin se on mielelle. Etenkin jos ei ymmärretä näitä STOP tilanteita, jotka kuuluvat asiaan!

Näiden tasanteiden aikana keho voi saada ”aikalisää” laihdutuksesta ja palautua siitä. Tämä pitäisi myös ottaa huomioon ravitsemuksen ja liikunnan kohdalla. Annan myöhemmin siksi parit vinkit miten näistä tasanteista pääsee parhaiten eroon 😉

Elimistömme tehtävä on pitää meidät hengissä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että keho tasapainottaa jatkuvasti (homeostaasi) meidän elintoimintojamme, kehon lämpötilaa ja samoin myös painoakin.

Jos esim kehon lämpötila nousee tai laskee 37 asteen (normaalilämmöstä), keho tekee kaikkensa sen eteen, että se saa lämpötilan palautumaan normaaliksi. Keho hikoilee jäähdyttääkseen tai tärisee pysyäkseen lämpimänä.

Kilot eivät koskaan kerry hetkessä, eivätkä ne lähde hetkessä. Kun kiloja kerääntyy pitkällä aikavälillä, kehomme ajattelee, että lihominen ja kehon omispaino tuleekin olla korkeampi mitä se todellisuudessa on (tavoitepaino) tällöin keho asettuu juuri siihen painoonsa ja pyrkii pysymään tässä ominaispainossaan kynsin ja hampain. Sama asia tapahduu myös, kun laihdutamme ja jo tästä syystä näitä tasanteita tulee, kun keho tottuu uuteen painoonsa!

Painonvaihtelukin on normaalia!

Tutkimusten mukaan paino voi vaihdella todella helposti jopa 5 – 10 % välillä. Käytännössä se tarkoittaa 60kg naisen kohdalla sitä, että paino voi laske -3kg tai nousta jopa +6kg ilman sen kummempia syitä. Heilua siis suuntaan jos toiseen.

Siksi täysin esim: 60kg tavoite painossa pysyminen on todella haastavaa, joskin täysin mahdotonta ja tämä sama koskee meitä kaikkia. Koska monien asioiden summana painossa tapahtuu jatkuvasti pieniä muutoksia!

Tiedät varmaan jo omastakin kokemuksesta miten vaikeaa on jatkaa painonpudotusta pitkällä aikavälillä ja erityisesti miten saan pidettyä kilot kurissa 2 – 5 vuodenkin päästä!

Umpikujassa?

Nämä tasannevaiheet selittävät sen miksi jotkut ihmiset joutuvat hämmennyksen valtaan ja polttavat pelihousunsa, jos viikko tai kaksi painossa ei tapahdukkaan toivottua laskua.

Ei vaikka panostaa terveelliseen syömiseen, liikuntaan, uneen ja stressin hallintaan arjen ympärillä.

Tärkeä on myös huomata, että meillä jokaisella on ns. Oma kehon ominaispaino olemassa ja se on yksilöllinen asia, kuten on myös meitä ihmisiäkin. Se, että joku toinen painaa vaikka 70 kg ei tarkoita, että sinä painat saman verran ollaksesi kuitenkin todella hyvässä ja terveessä kunnossa!
Meillä on muotilehdet, instagram, YouTube jne. Se mitä me ehkä ajattelemme ihannepainoksi, vertaamme itseämme muihin tai haluamme sen olevan, tai mitä yhteiskunta ”mukamas” sen haluaisi olevan, että mahtuu johonkin hiivatun standariin, niin meillä jokaisella on oma painonsa olipa se sitten vähemmän tai suurempi…

Tämäkin asia on tärkeä ottaa huomioon elämäntapamuutosta tehdessä, jos tavoite on täysin epärealistinen…

Tästä voi seurata sitten se, että kun emme saa tarpeeksi nopeasti sitä mitä haluamme, tuskastumme ja palaamme pian takaisin epäterveellisiin tapoihimme. Se taas saa aikaan sen, että emme takuulla onnistu parantamaan terveyttämme jne.

Se, että näitä tasanteita tulee vastaan, ei tarkoita, että terveellisiin elämäntapoihin panostaminen toimi!

Laihdutuksesta ja mikä aiheuttaa tasannevaihetta helposti?

Luolamiesaikoihin kun piti metsästää ruokansa itse, ei ollut Mc, Hese tmv. Painonpudotusta varmasti tapahtui tällöinkin, mutta eri asioiden takia mitä nykyisin. Nykyisin elämme yhteiskunnassa jossa meillä on 500 m sisällä ruokaa yllin kyllin saatavilla. Menemme minne tahansa, niin voit syödä mitä ikinä huvittaa.

Ennen vanhaan tilanne oli toinen. Vaihtoehto oli joko löytää ruokaa tai kuolla nälkään. Kehomme yrittää siksi pitää kiinni viimeiseen asti jo olemassa olevista energiavarastoista. Tämä saavutetaan sillä, että kehomme hidastaa aineenvaihduntaa jos syömme liian vähän. Tässä piilee myös sudenkuoppa laihduttaessa.

Kehomme tarvitsee energiaa toimiakseen levossa sen määrän mukaan mikä perusaineenvaihduntamme taso on. Hengittäminen, sydän, ruoansulatus jne.

Kun laihdutamme kehomme säännöstelee energiaa, jotta se kestää paremmin. Ihan sama kuin siellä mamuttien keskellä, kun ruokaa piti saada ja sitä ei ollut välttämättä tarjolla. Piti säilyä hengissä.

Tällöin keho alentaa lämpötilaansa, kilpirauhasen toimintaa, rasvan hapettumista, poltettavan rasvan määrää, auttaa lihaksiamme liikkumaan tehokkaasti jne. Tämä kaikki tarkoittaa, että kulutamme vähemmän polttoainetta = ruoasta saatavaa energiaa ja jo tämä voi johtaa luonnollisesti siihen, että tasannevaihe tulee vastaan!

Mikä auttaa pääsemään yli tasanne vaiheesta?

Tähän en nyt kaikkea tietotaitoani jaa, koska se on asiakkaideni käytössä, mutta muutama tärkeä pointti seuraavaksi!

  1. tasanne vaiheessa älä yritä karistaa kaloreita alas, vaan uskalla syödä riittävästi
  2. Nosta hiilihydraattien määrää, että kehosi palautuu
  3. Mieti aineenvaihduntaa tehostavien treenien lisäämistä viikottaiseen ohjelmaasi
  4. Tee voimaharjoittelua
  5. Tarkista, että syöt varmasti tarpeeksi aineenvaihduntaasi ja aktiivisuuteesi nähden = Et syö siis liian vähän!
  6. Varmista, että saat riittävästi proteiinia
  7. Vältä alkoholia
  8. Mieti miten nukut ja vaivaako sinua jokin elämässä? Stressiä?
  9. Lisää kuitujen määrää ruokavalioosi

Kiitos kysymyksestä @heavymetalteddy!

Alla olevista linkeistä pääset lataamaan maksuttomat oppaani sekä ilmaisen kotitreeniohjelman!

Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!