Mikä ”Cheat Day” herkuttelupäivä oikein on?

Herkuttelupäivä, tankkauspäivä, mättöpäivä, cheat day tai mitä näitä nimiä nyt onkaan, on yksi päivä viikon aikana, jolloin lopetat ”terveellisen” syömisen tai laihduttamisen, syöt ja juot mitä tahansa ja miten paljon tahansa. Mahdollisesti vielä niitä ruokia joista olet kieltäytynyt muuten koko viikon ajan.

Miksi ihmeessä ihmiset yleensä harrastavat tällaista? Onko tässä mitään järkeä?

Logiikka tässä menee niin, että vähentämällä laihduttaessa kaloreita ja kieltäytymällä kaikista herkuista aineenvaihdunta hidastuu. Tämä hidastuminen vähentää rasvanpolttoa, joten syömällä enemmän kaloreita päivässä lisätäänkin aineenvaihduntaa, mikä sitten vastaavasti kiihdyttää uudelleen rasvanpolttoa.

Nämä mättöpäivät, vai miksi hulluudeksi näitä nyt haluaakin kutsua, eivät ole mikään uusi juttu taivaan alla. Tällaiset huijauspäivät ovat olleet esimerkiksi kehonrakentajien käytössä jo vuosikymmenien ajan. Siitä ovat sitten vain ”tavan” kuntoliikkujat omineet ne itselleen.

Tässä kirjoituksessa selitän sen miksi:

  1. Tämä on tosi TYHMÄÄ!
  2. Miksi sinun EI pidä harrastaa mättöpäiviä ja
  3. Edelleen miksi tämä nyt vaan on niin tyhmää…

No mutta, eikös tämäkin toimi joillakin?

Kaikkihan aina toimii tavalla tai toisella joillain. Asia on sitten erikseen, että mikä on fiksua, järkevää ja jos se toimii jollain ei tarkoita, että se toimii kaikilla!

 

Kun aineenvaihdunta hidastuu

Laihduttaessa ja mitä pidempään syöt vähemmän, niin keho hidastaa aineenvaihduntaa, tai no asia ei ole niinkään yksiselitteinen vaan kyse on siitä, että keho mukautuu ravinnosta saamaansa energiamäärään.

Ja sitten kun TADAA, syöt enemmän aineenvaihdunta kiihtyy!

MUTTA, nyt ennen kuin juokset pää kolmantena jalkana ruokakauppaan ostamaan mättöä, niin se ei ole järkevää. Ei vaikka keho kiihdyttääkin itseään saadessaan enemmän kaloreita.

Tiedätkö, että syömällä hetkellisesti enemmän on keskimääräinen ruoansulatus, varastointi, käsittely, aineenvaihdunnan nousu välillä 3 - 10 %, mutta tämä vaikutus kestää ajallisesti vain noin 24 tuntia. Tämä lisäys selittyy erityisesti sillä, että saadessaan enemmän energiaa keho myös polttaa enemmän kaloreita yrittäessään sulattaa ylimääräistä energiaa. Tästä seuraa, että kroppasi käy tehokkaammilla kierroksilla.

Kaloreiden lisääminen voi saada myös aikaan sen, että treeni kulkee paremmin, jolloin kulutat myös liikunnan avulla suhteessa enemmän energiaa. MUTTA vain jos liikutaan.

Vastaavasti jos makaat sohvalla ja pidät tällaisen mättöpäivän, niin ylimääräinen energia on aina ylimääräistä energiaa. Se taas voi helposti hidastaa laihtumista tai saada sinut jopa lihomaan.

Leptiini = Lihavuushormoni

Leptiini on rasvasoluista tuotettu hormoni, joka säätelee muun muassa aineenvaihduntaa, ruokahalua ja libidoa.

Laihduttaessa syödessä vähemmän lähtee samalla leptiinitasot laskemaan, mikä hidastaa aineenvaihduntaa ja näin edelleen rasvanpolttoa. Vastaavasti, kun alat kuluttaa enemmän kaloreita, saada energiaa, lähtee leptiinitasot nousemaan mikä edelleen kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Tästä päästäisiin aiheeseen, kun ”syömällä laihtuu…”, mutta ei mennä nyt siihen sen tarkemmin vaan pysytään aiheessa.

No tästä seuraa edelleen logiikka: Pidä herkuttelupäivä, syö enemmän, lisää leptiinia, kiihdytä aineenvaihduntaa.

Kyllä, leptiini nousee. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, mutta ei se toimi kuin joku kantoraketin rakettipolttoaine, joka ampuu raketin maatakiertävälle rajalle rajattomalla voimalla. Ei, leptiinin nousu on lyhytaikaista ja se loppuu kuin kanan lento. Tasot palautuvat takaisin lähtötasoon nopeasti joten nimellinen hyöty jää vähäiseksi.

Käytännössä et voi hakkeroida omaa fysio- ja biologiaasi miten sattuu, vaikka jokin guru niin väittäisikin. Älä usko siis kaikkea roskaa jota netti on tulvillaan!

 

Click here to subscribe

Itsensä huijaamista

Laihduttaessa monet asiat ovat psykologisia. Etenkin jos ollaan jossain armottomassa kalorivajeessa (mikä on myös itsessään turhaa ja täysin järjetöntä…) tai syödään hetkellisesti enemmän niin jokainenhan tajuaa, että lisääntyneiden energiatasojen seurauksena mieliala kohenee ja kehokin jaksaa hetkellisesti paremmin.

Mitä sinulle englannista tuleva sana cheat tuo mieleen? Kysehän on huijaamisesta, petkuttamisesta, pettämisestä. Cheat Day = Herkuttelupäivä (huijaus päivä)

Onko tuo sana jotenkin positiviinen? Liittyykö ylensyöntiin positiviisia tunteita? Liittyykö ruoan ahmimiseen positiivisia tunteita tai, että kielletään ja rajoitetaan tietoisesti kaikki herkut ja lempiruoat pois kokonaan ruokavaliosta. Onko sellainen ajatus positiivinen, että yhtenä päivänä on lupa ahmia ruokaa surutta mielinmäärin?

No ei!

Mitä ihmettä olet sitten oikein tekemässä?

Yrität huijata itseäsi… yritä huijata terveellisiä ruokailutottumuksia, joita yrität opetella ja joita sinun tulisi ylläpitää pitkällä aikavälillä!

Samalla luokittelet ruokia hyviksiksi ja pahiksiksi.

Tietyt ruoat ovat huijausruokia, huijareita, pettureita. Samalla demonisoit omaa syömistäsi. Samalla lisäät syömiseen liittyvää ahdistusta ja pelkoa. Tämä ei ole kovinkaan toimiva malli pitkässä juoksussa.

Mitenkäs muuten sitten niissäkin tilanteissa, kun sinun kohdallesi ei satukkaan mättöpäivää/ tankkauspäivää (cheat day) ja kaverit ovat vaikka menossa leffaan ja haluaisit välttämättä ostaa edes vähän popcornia ja irtokarkkeja, mutta ei, et voi tehdä niin koska ei ole sun ”karkkipäivä”…

Rajoitat samalla omaa elinympäristöä ja omaa elämääsi.

Mitenkäs sitten kun koittaa mättöpäivä. Olet voinut suunnitella koko viikon tuota yhtä päivää. Se voi olla vapaapäivä ja ainut päivä vaikka perheen parissa. Keskityt kuitenkin enemmin ruokaan ja siihen mitä kaikkea voitkaan syödä tänään, kuin nauttimaan hetkistä perheesi tai ystäviesi parissa.

Olet siis lopulta enemmän huolissasi syömisestä niin paljon kuin vain voit olla. Sitten tuona yhtenä päivänä syöt ihan kaiken mitä irti lähtee ja yli sen, koska ai kamala kello käy jo 23.35 ja aikaa on enää jäljellä 25 minuuttia ja seuraavan kerran saan ahmia herkkuja vasta viikon päästä..

Miltä tämä sinusta kuulostaa?

Minusta tämä kuulostaa rehellisesti todella sairaalle

Syömishäiriöiselle

Pakkomielteiselle käytökselle

Kaikelle muulle kuin normaalille tavalle syödä terveellisesti johon kuuluu myös silloin tällöin herkuttelu…

Silti niin monet tekevät näin!

Haluatko sinä todella elää elämää jossa ruoka määrittää elämääsi ja hallitsee sitä?

 

Mitä sinun tulisi tehdä?

Fantasiamaailmassa asiat menevät niin, että laihdutamme muutaman kuukauden. Saamme painoa pois 10 kg verran. Olemme kauniita, hoikkia ja elämme loppuelämämme onnellisesti loppuun asti….

Todellisuudessa asiat eivät juuri koskaan mene näin.

Ongelma laihduttaessa on usein se, että ravinnosta saatavaa energiamäärää rajoitetaan liian alas. Toiveesi on, että syömällä vähemmän kaloreita paino laskee. Kuitenkin samalla haluaisit nauttia elämästä, syödä hyvin, nauttia hyvästä ruoasta ja herkuista ja mennä muiden mukaan ravintolaan ja pitää hauskaa, mutta et tiedä miten tämän voisi tehdä?

No jos olet laihiksella ja olet laskenut ravinnosta saatavaa energiamäärää alemmas jotta edistäisit rasvanpolttoa ja sitten tulee kutsu juhliin ensi viikolle.

Tietysti sinä voit mennä sinne juhliin. Ei tässä ole tarkoitus rajoittaa elämistä tai lopettaa sitä kokonaan.

Se, että syöt hieman vapaammin silloin tällöin ei pilaa yhtään mitään. Terveellinen syöminen kun ei rajoita sitä, ettetkö voisi herkutella silloin tällöin.

MUTTA

Jos sinulla on taipumus ylensyöntiin, ahmimiseen tai, että et osaa lopettaa kun pääset ruokapöytään niin nykyinen ruokavaliosi voi olla jo sen suhteen pielessä. Laihduttaessa, kun ei tarvitse turhaan elää ja kitua nälässä. Sekin on vanhanaikaista ja kuten aikaisemmin totesin niin syömällä riittävästi kiihdytät aineenvaihduntaasi ja lisäät tätä kautta energiankulutusta.

Päivinä jolloin tiedät, että tulet poikkeamaan ruokavaliosta sinun kannattaa kuitenkin keskittyä muutamiin asioihin:

  1. Syö säännöllisesti. Älä pidä paastoa. Tästä voi seurata se, että kun pääset ruokapatojen ääreen et osaa lopettaa, et ainakaan jos olet jo valmiiksi nälkäinen. Syöt helposti aivan liikaa.
  2. Syö jokin yksittäinen ateria vapaasti, esim juhlissa. Ei kannata siis vetää koko päivää miten sattuu.
  3. Syö tietoisesti, eli maistele rauhassa ruokaa ja tutustu makuihin. Älä täytä koko lautasellista vaan hae tarvittaessa lisää ruokaa.
  4. Syö riittävästi proteiinia päivän aikana. Tämä pitää sinut valmiiksi kylläisenä.
  5. Muista, että kaikkea voi syödä kohtuudella, mutta tarkoitan nimenomaan kohtuudella. Jos syöt liikaa ja ahmit ruokaa saat myös helposti liikaa kaloreita. Jos nyt niin kuitenkin kävisi, et sinä siihen kuole. Et myöskään pilaa mitään. Tärkeää on vain palata takaisin ”ruotuun” mahdollisimman pian.
  6. Jos mahdollista syö enemmän hiilihydraatteja kuin rasvaa. Tämä siksi, koska hiilihydraatteja on vaikeampi varastoida suoraan rasvaksi. Vastaavasti rasvat varastoidaan aina rasvaksi. Kuitenkaan ei kannata kieltäytyä mistään, kun syö vapaammin. Ruoka saa olla hyvää, se saa maistua hyvälle, siihen saa liittyä sosiaalinen kanssa käyminen, ilo, elämä jne. Ei sen tarvitse olla niin vakavaa ja silti voit oppia pitkässä juoksussa hallitsemaan omaa syömistäsi. Keinoja siihen on kyllä olemassa.
  7. Samalla kun opit sen, että voit syödä koska vain, mutta kohtuudella herkkuja, sinun ei tarvitse pitää enää koskaan erityisesti ”karkkipäivää” vaan karkkipäivä voi olla vaikka joka päivä ja silti voit pysyä kunnossa.

Jos tämä kuulostaa sinusta hullulta, niin ei se mitään. Monet asiakkaani tekevät juuri näin ja ovat kunnossa 🙂

Herkuttelupäivät eivät ole lopulta vain turhia vaan voivat vahingoittaa suhdettasi ruokaan, aiheuttaa syömishäiriöitä ja hidastaa edistymistäsi.

Jos haluat syödä enemmän laihduttaessasi niin syö niin hetkellisesti. Syö silloin tällöin vapaammin ja korvaa jokin yksittäinen ateria vaikka jollain vapaammalla aterialla jota mielesi tekee.

Ja taas kerran sinä päätät mitä syöt jne. Kerron kuitenkin miten nämä asiat menevät. Sinulla on vapaus valita. Muistutan kuitenkin, että jos syöt miten sattuu, ahmit ruokaa, syöt yhtenä päivänä aivan tolkuttomasti niin sinun pitää tietää se, että sitten et välttämättä saa niitä tuloksia aikaan joita haluat. Sekin sinun pitää vain hyväksyä!

Click here to subscribe