Oikeanlainen hengitys tuo urheiluun tehoja. Vastaavasti väärällä hengitystekniikalla voimat loppuvat!

Hengitystekniikka on yksi iso asia jota opastan kaikille omille valmennettavilleni olipa kyseessä sitten aloitteleva tai jo kokenut treenaaja.

Ei sitä penkkiä kannata tehdä niin, että vedät happea sisään. Teet 3 toistoa putkeen 120kg:lla hengittämättä ja sitten 3 toiston jälkeen vedät vasta happea ja uudelleen sama.

Sama vaikka jalkaprässissä, jossa painetta kerääntyy muutenkin kroppaan, on erityisen olennaista huolehtia sopivasta hengityksestä. Muuten voi olla sarjan jälkeen edessä mukava päänsärky.

Kun ihminen hengittää on muutenkin asiat kunnossa 😉 Muista siksi hengittää!

Hengitys rytmittää tempoa ja tuottaa voimaa!

Tempo, nopeus jolla suoritat liikettä on ollennainen osa harjoittelua. Hosua ei kannata kuin heinämies heinäpellolla.

Treenatessa lihakset tarvitsevat paljon happea. Aivot reakoivat herkästi huonoon hengittämiseen. Sisäänhengitys kuljettaa happea sisään ja uloshengitys vastaavasti ulos hiilidioksiidia.

Oikeanlainen hengittäminen aktivoi kehon syviä osia, tukilihaksia ja vaikuttaa sitä kautta kehonhallintaan, ryhtiin. Kun hengittäminen on varmaa, aktivoit lihaksia kunnolla, tuotat tehokkaammin voimaa ja annat tukea liikkeiden suorittamista varten. Tätä kautta saat vietyä myös tarvittaessa sarjoja riittävän pitkälle lähelle failurea tai jopa failureen asti. Saat siis treeneistä paljon enemmän irti.

Hengittäminen myös lisää turvallisuutta, koska kun keskityt hengittämisen tekniikkaan sarjoja tehdessä olet focusoituneempi liikettä tehdessä. Ajatukset ovat liikkeessä ja hengittämisessä, itse suorituksessa. Eikä ajatus harhaile missä sattuu…

Miten hengittää lihaskuntotreenissä?

Lihastyöhän jaetaan 3 eri vaiheeseen:

  1. Konsentrinen, eli voittava työvaihe. Voitetaan lihasvoimalla painovastus ja saadaan se käytännössä liikkumaan, esim: Työnnetään penkkipunnerruksessa tanko rinnalta takaisin suorille käsille. Lihas pääsee tällöin supistumaan eli se lyhenee.
  2. Eksentrinen, eli jarruttava työvaihe. Lasketaan tanko esim: Penkkipunnerruksessa kohti rintakehää, rintalastaa. Lihas pääsee venymään.
  3. Staattinen (isometristä lihastyötä) Lihaksen pituus ei muutu ja kuorma pysyy vakiona.

Miten näissä eri lihastyövaiheissa pitäisi sitten hengittää?

Liikesarjan alussa hengitä sisään, jännitä lihaksia, ala suorittaa sarjaa.

Konsentrinen lihastyö. Käytännössä aina, kun teet lihastyötä ja voitat lihasvoimalla / työllä painovastuksen hengitä ulos = Nostat, työnnät, vedät, rutistat, koukistat, ojennat…

Eskentrinen lihastyö. Hengitä sisään ja viritä ja jännitä samalla kehoasi kuin jousta, kohti tulevaa konsentrista lihastyötä.

Staattinen lihastyö. Riippuen tekeekö stopeilla kyykkyä, penkkiä tmv. Niin usein tämän lihastyön vaihe on lyhyt. Tällöin pyri pitämään paineet päällä kropassa ja vasta kun vapautat energiaa ulos kehosta hengitä ulos = Konsentrinen lihastyö. Tämä on ollennaisen tärkeää etenkin kyykyissä, vedoissa jne. Joissa on olennaisen tärkeää saada pidettyä core tiukkana ja hengitys auttaa tässäkin asiassa.

Hengittäminen kestävyyslajeissa

Tärkeässä roolissa on palleahengitys. Sisään hengittäessä vatsa pääsee kohoamaan ja uloshengityksen aikana se laskee. Jos taas hengität pinnallisesti ja se tapahtuu vain keuhkojen yläosassa, teet kestävyysharjoittelusta raskasta.

Palleahengitys on luonnollinen ja energiakulutuksen kannalta taloudellinen tapa hengittää. Pallean osuus sisäänhengityksessä on n. 70 %. Uloshengittäessä pallea rentoutuu. Pallean avulla keuhkojen tuuletus tehostuu, hengitys frekvenssi tasoittuu. Henkeä ei ahdista ja liikkeestä tulee tätä kautta rentoa.

Muista:

  1. Pidä ryhti hyvänä!
  2. Pidä pää suorassa selkärangan jatkeena, älä tuijottele minne sattuu!
  3. Hengitä riittävän syvään, jotta saat riittävästi uutta happirkasta ilmaa keuhkoihin > Saat happea lihasten käyttöön verenkierron kautta, hengitys ei jää pinnalliseksi.
  4. Rintakehä saa vapaasti liikkua.
  5. Hengitä riittävän tehokkaasti ulos, mutta älä huohota ja ylikorosta hengitystä kuten iso paha susi joka halusi puhaltaa talon nurin 😉

Kiitos aiheesta @huhtajohanna!

Jos pidit artikkelista voit jakaa sen myös eteenpäin!

Alla olevista linkeistä pääset lataamaan maksuttomat oppaani sekä ilmaisen kotitreeniohjelman!

Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!