Tykkää ja jaa!

Juoksu tarjoaa sinulle helpon tavan aloittaa perusliikunta, jota voit harrastaa milloin ja missä tahansa. Helppoa ja nopeaa. Jos miten miten aloittaa juoksemaan? Tässä muutamia vinkkejä päästäksesi alkuun ja nauttimaan tästä terveellisestä aktiviteetista.

Juoksu – Luonnollisin tapa liikkua

Juokseminen on ihmiselle yksi luonnollisimmista tavoista liikkua. 

Näin on ollut läpi historian. Mieti miten posti kulki? Viestit? Palataan nopeasti takaisin historiassa Kreikkaan ja Roomaan. Viestit vietiin eteenpäin juoksemalla. Ei ollut kännyköitä tai sähköposteja. 

Entäs ne mammutin metsästäjät? Ruokaa piti saada pöytään. Se onnistui metsästämällä ja liikuttiin jalan, juosten! 

Juokseminen tarjoaa monia terveydellisiä etuja, kuten aerobisen kestävyyden parantumisen, sydän- ja verenkiertoelimistön vahvistumisen sekä luuston vahvistumisen. Lisäksi juoksu parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja voi jopa tehostaa aivojen toimintaa lisäämällä verenkiertoa.

Henkilö juoksemassa ulkona aurinkoisena päivänä sillalla. Kaupunkiin liittyvä kuntoiluelämäntapa, nuori mies treenaamassa ulkona. Urheilu, kuntoilu ja terveellinen elämäntapa.

Kuinka usein kannattaa juosta?

Alkuvaiheessa haasteena on yleensä ensimmäisten askeleiden ottaminen. Kuten kaikessa muussakin, kun päättää alkaa vaikka liikkumaan.

Suositeltava tapa aloittaa on lisätä vähitellen hölkkäosuuksia kävelylenkkien yhteyteen. Tärkeintä on tehdä juoksemisesta säännöllinen tapa. Ensimmäisinä viikkoina on suositeltavaa suorittaa useampia lyhyitä lenkkejä viikossa. Aloita vaikkapa kolmesta lenkistä viikossa ja pidennä lenkkien pituutta asteittain.

Oikea juoksutekniikka – Matka kohti tehokasta juoksua

Hyvä juoksutekniikka on avain tehokkaaseen ja vähemmän rasittavaan juoksuun. 

Tässä on muutamia vinkkejä oikean juoksutekniikan saavuttamiseksi:

Juoksuasento – Pidä katse hieman alaviistoon, mutta rentouta kasvojen lihakset. Hartiat ovat rentoina, ja kyynärpäät muodostavat noin 90 asteen kulman. Kädet pysyvät lantion yläpuolella, ja liike suuntautuu suoraan eteenpäin.

Jalkojen asento – Jalkojen osuminen maahan ja ponnistusvaihe ovat keskeisiä osia juoksutekniikassa. Jalka osuu maahan koko jalkapohjalla, mikä vähentää rasitusta. Voit kokeilla myös päkiäjuoksua, mutta aloita se lyhyillä pätkillä, sillä se voi kuormittaa pohkeita ja akillesjänteitä enemmän.

Askeleen rullaavuus – Tavoittele sulavaa ja rullaavaa askellusta. Maakontaktin tulisi olla lyhyt, sillä pidempi aika maassa hidastaa juoksuvauhtia.  

Malttia etenemiseen!

Aloittaessasi juoksuharrastusta, on tärkeää muistaa, että ”maltti on valttia”. Alussa juoksu saattaa tuntua raskaalta, koska lihaksesi eivät ole vielä tottuneet tähän aktiviteettiin. 

Kuitenkin säännöllisen harjoittelun myötä huomaat kehittyväsi, ja juoksu alkaa sujua helpommin ja tehokkaammin. Älä unohda kuunnella kehoasi – kipu voi olla merkki liian voimakkaasta rasituksesta.

Vauhdikkaampaa juoksua

Ajoittainen vauhdikkaampi juoksu ei ole pelkästään hauskaa, vaan se myös auttaa parantamaan juoksutekniikkaasi. Se antaa sinulle mahdollisuuden tuntea eri askellustekniikoiden vaikutukset ja auttaa sinua löytämään oman vauhtisi

Juokseminen voi tarjota upean mahdollisuuden parantaa kestävyyttäsi, vahvistaa kehoasi ja nauttia samalla ulkoilmasta. 

Aloittaessasi muista edetä asteittain ja kuunnella kehoasi. Hyvä juoksutekniikka tuo mukavuutta ja tehokkuutta juoksuusi, joten kiinnitä siihen huomiota. 

Muista, että jatkuva harjoittelu ja kärsivällisyys tuovat tuloksia, kuten kaikessa liikunnassa – ennen kuin huomaatkaan, saatat olla täysin mukana juoksuharrastuksen upeassa maailmassa!  

Nainen tekemässä porrastreeniä – porrastreeni, juoksuharjoittelu, treeni. Liikunnallinen elämäntapa.

Polkujuoksu – Luontoa – haasteita ja yhteisöllisyyttä!

Ehkä olet kuullut puhuttavan polkujuoksusta – Mitä se oikeastaan on? Ei, polkujuoksu ei liity pyöräilyyn tai polkupyörällä juoksemiseen. Ei vaikka polku, polkeminen voisi tähän viitata…

Polkujuoksu on paljon enemmän – se on juoksemista luonnon poluilla, maastossa ja se on saanut viime aikoina valtavan suosion.

Polkujuoksu – Vapautta luonnossa

Polkujuoksu tarjoaa hengähdystauon arjen suorittamisesta ja mittanauhan vilkuilusta. Kun siirryt asfalttitieltä metsän siimekseen, korostuvat luonnon kauneus ja polkujen mutkat. Juoksu muuttuu enemmän täydelliseksi seikkailuksi ja luonnon ihmettelyksi, kun väistät kiviä ja juuria matkalla. Samalla voit heittäytyä ja eläytyä luonnon vietäväksi. 

Juoksu

Jos polkujuoksu ei ole sinulle tuttua – tässä historiaa.  

Yhdysvalloista kotoisin oleva laji – polkujuoksu rantautui Suomeen 2010-luvulla. Kansainvälinen yleisurheiluliitto hyväksyi sen virallisesti vuonna 2015. 

Polkujuoksu on kuin maastojuoksua, mutta siinä on enemmän seikkailun makua: Matkat ovat pidempiä, reitit kulkevat pienemmillä poluilla ja korkeuseroja on enemmän. Samalla voi haastaa itseään eri tavalla kuin normaalissa juoksussa. 

Polut voivat viedä sinut metsästä, harjujen kautta tuntureille, rinteisiin tai peltojen poikki. Voit juosta kinttupoluilla tai seurata vaellusreittejä. Tapahtumissa matkat voivat vaihdella muutamasta kilometristä aina satoihin kilometreihin.

Haastetta ja monipuolisuutta! 

Polkujuoksussa matka taittuu huomattavasti hitaammin kuin vaikkapa asfaltilla. Toisaalta aika kuluu kuin siivillä. 

Kehosi kohtaa monipuolisia haasteita: Pujottelet metsässä ja kapuat kallitoita pitkin, hyppien ja juosten. Poluilla askeleesi ovat usein lyhyempiä kuin tien päällä, mutta maaston vaihtelusta riippuen ne voivat vaihdella paljonkin. 

Maastoerot, ylä- ja alamäet vaativat omanlaisiaan tekniikoita ja haastavat lihasvoimasi, tasapainoa ja koordinaatiosi. Tämä lisää haastetta, mutta samalla monipuolisuutta juoksemiseen. 

Testaa rohkeasti! 

Kiinnostuitko? Innostaako kokeilla? Eikö kaikkea kannata kokeilla jos se tuntuu vain fiksulta? 

Kokeile seuraavaa – Seuraavan kävely- tai juoksulenkkisi aikana muuta tuttua reittiä ja poikkea hetkeksi poluille ja kokeilla, miltä se tuntuu? Pidä itsesi aktiivisessa liikkeessä. 

Et tarvite tähän mitään erityisiä varusteitakaan – ellet halua hifistellä? Voit aloittaa siis aivan tavallisilla lenkkareilla ja vaatteilla. Mikäli taas haluat päästä syvemmälle lajiin – polkujuoksuun suunnitellut kengät tarjoavat paremman pidon maastossa sekä muita sopivia varusteita.

Yhteisöllisyys ja luonnon voima! 

”Jos metsään haluat mennä nyt, niin…” Se voi olla jännittävää ja jopa pelottavaa? Sekin on ihan ymmärrettävää – Tiedätkö, että on olemassa erilaisia juoksu- ja harrasteseuroja? On polkujuoksu tapahtumia, kilpailuja. Sosiaaisenmedian ryhmiä jne. 

Polkujuoksu sitoo ja vetää yhteen harrastajia. Siksi polkujuoksu on ennen kaikkea yhteisöllinen laji, jota voi harrastaa myös yksin. 

Mikäs sen siistimpää kuin viilettää luonnossa, nauttia fiiliksestä, hengittää raikasta ilmaa ja nauttia maisemista. 

Joten jos kaipaat uutta tapaa liikkua ja nauttia luonnosta, polkujuoksu saattaa olla juuri se oikea valinta juuri sinulle. 

Seikkailu odottaa, joten suuntaa metsäpoluille ja koe luonnon voima askelissasi!

Juoksu ja polkujuoksi – Asfaltti ja seikkailu! 

Juoksu on yksi luonnollisimmista liikkumisen tavoista, tarjoten terveyshyötyjä kuten kestävyyden parantumista ja vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä. 

Oikean juoksutekniikan avulla voit saavuttaa tehokkuutta ja välttää rasitusta. Säännöllisyys on avain tuloksiin, ja kuuntelemalla kehoasi voit välttää liiallisen rasituksen.

Polkujuoksu, toisaalta, tarjoaa seikkailullisen vaihtoehdon. Se on juoksemista luonnon poluilla, missä korostuvat maisemat ja vaihteleva maasto. 

Polkujuoksu on yhteisöllistä, ja siinä haasteesi ovat kivien ja juurien väistely, ylä- ja alamäet sekä monipuoliset maastojen muodot. 

Perinteinen juoksu tarjoaa enemmän tavanomaisen ja tutumman liikuntamuodon, kun taas polkujuoksu on seikkailu, joka yhdistää luonnon kauneuden ja fyysisen haasteen. Valitse siksi omasi riippuen siitä, kaipaatko tasaisempaa asfalttia vai seikkailua metsän siimeksessä.

Oletko jo tutustunut maksuttomaan oppaaseen? Jos et käy lataamassa tästä….

Tykkää ja jaa!