Dieetti loppui ja paluu entiseen vanhaan?
Mikä siinä oikein on, että 9/10 epäonnistuu pitämään tulokset yllä dieetin jälkeen? KYLLÄ, juuri sen dieetin jälkeen, joka piti olla niin onnistunut? Dieetin jälkeen paluu entiseen ja vanhojen tottumusten pariin?
Jos olet juuri se ihminen siellä ruudun toisella puolella, joka aloittaa aina uudelleen ja uudelleen jonkun laihdutuskuurin ja ei saa pysyviä tuloksia aikaan, niin luepa tämä!
Dieetti on helppoa?
Dieetti voi kuulostaa tosi helpolle ratkaisulle. Lisäksi asialle johon nyt jaksan panostaa tietyn hetken. Vaikkapa sen 5 viikkoa? Tai pidempään. Näitä 5 viikon dieettejä on netti täynnä. On vaikka mitä pikalaihdutusta jne.
Elämässä ei kannata olla laput silmillä ja katsella maailmaa putken läpi. Siellä lappujen ja putken ulkopuolellakin kun voi olla hyviä juttuja! Kuitenkin dieetti alkaa siitä, kun sitä lähtee toteuttamaan. Tällöin voi asenne olla se, että: ”Nyt muuten vedetään ja tehdään” – oikein, niin kannattaa tehdäkin, kun päättää tsemppaa niin kannattaa yrittää!
Samalla tämä ajatus luo sen helppouden tunteen ”Mun ei tartte olla nyt kuin vain tämä 5 viikon jakso tässä mukana”. Pystyn takuulla siihen. Sehän on vain 5 viikkoa? Eli dieetti on aikajänne johon panostetaan… sitten tapahtuu, se että 5 viikkoa jaksoi vetää, tuloksiakin mahdollisesti tuli, mutta dieetin jälkeen unohdetaan koko homma ja kilot tulevat takaisin.
Siitä seuraa pettymys, ja äääh… tässäkö tämä oli. Eihän tämä toiminut? No ei tietenkään toimikaan ja etenkin, kun palataan takaisin vanhaan ja tuttuun ”normaaliin”
Tulokset ja nopeat sellaiset voivat motivoida todella paljon! Entäs sitten jos tulokset näkyvät hitaasti? Se voi tuntua pitkästyttävälle tässä kiireisessä maailmassa. Ei jakseta odottaa, koska muutoksia halutaan nopeasti!
Eikä jakseta sitoutua, kuin 5 viikoksi. No onhan se 5 viikkoa toki ajatuksenkin tasolla helpompaa kuin koko loppuelämän kestävä ravitsemus? Itsekuri ja tsemppi riittää sen 5 viikkoa vaikka jääpaloja syöden?
Entäs jos tähän vaakakuppiin lisättäisiin mukaan loppuelämän hyvä olo, sen 5 viikon sijasta? Voisiko tämän ajatuksen myydä sitten sinulle paremmin?
Opettele syömään!
Oletko koskaan miettinyt, että entäs jos ruokavalio olisi kunnossa muulloinkin, kuin vain tietyn dieetin ajan? Silloinhan ei tarvitsisi edes aloittaa mitään dieettiä! Silloin ei myöskään tarvitse palata enää takaisin vanhaan!
Eikö olisi fiksumpaa, että opettelisi syömään terveellisesti ja riittävästi? Toki se voi viedä enemmän aikaa, mutta sitä kautta voi rakentaa pysyvyyttä, eikä sitä jatkuvaa jojoilua ja hyppäämistä ruokavaliosta toiseen muuttuvien trendien ja hypen sijaan.
Pysyvät tulokset kun edellyttävät, että ruokavalio on aina kunnossa ja kun se on kunnossa, mahdollistaa se sopivan joustamisen, kuten vaikkapa jouluna herkuttelun.
Käytännössä ei olla enää siis dieetillä, mutta pidetään yllä järkevää perusrunkoa joka sitten elää ja mukailee sopivasti tilanteiden mukaan.
Tätä kautta voidaan rakentaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ilman turhaa stressiä syömisistä! Painokin muuttuu suotuisaan suuntaan, keho timmiytyy, rasvaa palaa jne, jo ihan sillä että lopettaa dieeteillä jojoilun!
Ruoan pelko?
Edelleen on harmittavan yleistä, etenkin naisilla, että viikot vedetään kitukuuria ja kärvistellään jopa todella matalilla kaloreilla. Sitten kun viikonloppu koittaa tankataan surutta. Tämäkin on omalta osaltaan jojoilua. Tästä itsensä kiduttamisesta seuraa vain se, että ruokailemiseen ei rakennu tasapainoista suhdetta ja alkuviikon kiduttaminen kärvistelemällä ja viikonlopun mättäminen saa viikkotasolla kalorit nousemaan vain korkeammalle.
Tavoitteena voi olla laihtua, mutta tällä kaikella sabotoi oman onnistumisensa.
Tärkeää olisi syödä joka päivä monipuolisesti ja riittävästi ja sitten kaikki muu on vain kivaa extraa arjessa. Tällöin ei myöskään tarvitsisi stressata jokaista suupalaa ja kokea pelkoa syömistä ja lihomista kohtaan.
Ruoan määrä ei itsessään edes kerro sitä paljonko kaloreita tulee. Valinnat taas vaikuttavat tähän ja, että syöminen ei ole tasapainossa. Ja jos kärvistelee niin usein siitä seuraa, että valinnat eivät sitten lopulta ole kokonaisuuden kannalta fiksuja kuitenkaan… ja tulee syöneeksi enemmän kuin pitäisi.
Kun se on tylsää?
Dieettaaminenko ei sitten ole tylsää ja se, että ensin saat kilot pois ja sitten ne tulevat takaisin? Sehän se vasta onkin tylsää ja homma pitäisi aloittaa uudelleen alusta.
Ymmärrän kyllä sen, että kun yrittää rakentaa raameja terveelliselle ravitsemukselle, fyysisen kunnon kehittämiseksi ja aineenvaihdunnan tukemiseksi pitkässä juoksussa – voi se olla tylsää.
Se kun vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä ja tulokset voivat näkyä hitaammin, sekin voi lisätä haastetta omaan ajatteluun, koska muutosta halutaan nopeasti! Mutta onko se ainut keino motivoitua?
Mitä seuraa, kun alkaa syödä?
Mitä tapahtuu, kun lopettaa dieettiajattelun ja alkaa syödä riittävästi niin, että voi kuitenkin polttaa rasvaa – jos niin haluaa
Kun on energiaa ja jaksaa treenata. Tämä tarkoittaa sitä, että omaa kehoa pystyy haastamaan parempiin suorituksiin ja se kehittää kuntoa eteenpäin. Kunnon kohoaminen taas voi motivoida todella paljon ja antaa onnistumisen kokemuksia.
Pystyt kehittämään lihasmassaa ja muokkaamaan kehoasi. Tämä mahdollistaa entistä timmimmän kehon, koska mitä enemmän kehossa on lihasmassaa, sen timmimpi keho on jo itsestään.
Vastaavasti vertaa, että olet kitukuurilla, et jaksa treenata samalla tehokkuudella. Itseasiassa kulutat vähemmän energiaa. Tämä voi syödä motivaatiota ja mielenkiintoa liikuntaa kohtaan. Kohta ei huvita tehdä yhtään mitään
Mieliteot pysyvät paremmin loitolla ja syöminen pysyy paremmin tasapainossa, ”hallinnassa”. Eli, kun syödään riittävästi puhdasta ruokaa, herkkuhimot vähenevät aivan itsestään.
Tätä kautta voi oppia tasapainoa ja järkeä herkuttelun suhteen. Eli kaikkia maailman herkkuja ei tarvitse olla syömässä jatkuvasti, vaan harkiten. Ei siis enää elä herkuilla, vaan monipuolisella ruoalla.
Kaloritkin jopa tippuvat viikkotasolla, vaikka miinuskaloreilla ei olisikaan – Tämän saa aikaan se, kun saadaan järki päivittäistä ravitsemusta kohtaan. Tämä taas voi mahdollistaa huomaamatta rasvanpolton ja kiinteytymisen ihan itsekseen. Keho myös hakee sitten ominaispainon jossa sen on hyvä olla.
Nukut todennäköisesti paremmin ja olet energisempi. Jaksat siis yleisesti paremmin. Mielesi ja mieliala pysyy parempana.
Dieetin jälkeen – Kuulostaako tämä huonolle? Omiin korviini ja ajatteluun nähden ei!
Oletko jo tutustunut maksuttomiin oppaisiini? Jos, et niin pika pikaa lataamaan alla olevista linkeistä!
Tsekkaa myös palveluni tästä linkistä… PALVELUT
Sinua voi myös kiinnostaa lukea elämäntapamuuoksen eri vaiheista tai lukea edellinen blogini
https://www.anttirossi.fi/elamantapamuutoksen-eri-vaiheet/