Kineettinen ketju
Kineettinen ketju kuvaa eri lihasten, luiden ja nivelten yhteistyötä, joka tekee liikkeen mahdolliseksi. Kineettinen ketju vaikuttaa niin liikkeessä kuin staattisessakin asennossa.
Liikkeen aikana kaikki tarvittavat lihakset aktivoituvat yhteydessä toisiinsa oikeassa järjestyksessä, jolloin liike on sulavaa ja tehokasta.
Jos ketju ei ole kunnossa - yhden osan liike tai toimintahäiriö vaikuttaa muihin osiin. Esimerkiksi jalkaterän virheasento voi vaikuttaa lonkkaan, lantioon ja selkärankaan saakka.
Kineettisten ketjujen avulla voidaan kehittää lihasten yhteistyökykyä ja kehonhallintaa.
Kinteettiset ketjut jaetaan kahteen ryhmään:
Avoin kineettinen ketju (open kinetic chain)
Avoin kineettinen ketju tarkoittaa tilannetta, missä vastus kohdentuu raajaan muualta kuin jalkapohjan tai käden kautta. Avoimessa ketjussa kehonosan ääripää on ilmassa, kuten hauiskääntö käsipainoilla tai penkkipunnerrus levytangolla.
Käytännössä kehon kauimmainen osa (päätesegmentti) ei välitä voimaa liikkeeseen. Avoimen ketjun harjoitukset keskittyvät yksittäisten lihasten vahvistamiseen.
Esimerkkinä: Polven ojennus.
Harjoitusvaikutus kohdistuu käytännössä vain polvea ojentavaan lihasryhmään (etureidet). Lihasten toiminta on eriytynyttä ja liike yksiulotteista ja tapahtuu miten harjoituslaite on saranoitu.
Alaraajan eri lihasryhmien välinen yhteistyö jää olemattomaksi. Seurauksena on polveen epäfysiologisesti kohdistuvia, niveltä leikkaavia voimia.
Suljettu kineettinen ketju (Closed kinetic chain)
Suljettu kineettinen ketju tarkoittaa, että voima/vastus välittyy kehon kauimmaisen segmentin, eli käden tai jalkapohjan kautta. Tämä tekee niistä toiminnallisempia.
Esimerkiksi:
Kävely tai jalkakyykky (suljettu ketju jalkojen suhteen) tai jalkaprässi (suljettu ketju alaraajojen molemmista päistä) ovat suljetun ketjun liikkeitä.
Suljettu ketju voidaan vielä jakaa täysin suljettuun ja toisesta päästä suljettuun ketjuun.
Suljetun ketjun liikkeissä harjoitusärsyke ja kuormitus on usein hyvin erilainen kuin avoimen ketjun liikkeissä.
Suurin ero syntyy, kun liikkeet toimintaan osallistuvissa nivelissä pääsevät tapahtumaan kolmiulotteisesti ja lihasryhmät harjoitetaan tekemään yhteistyötä aivan kuten normaalissa liikkumisessakin.
Kokonaisvaltainen harjoittelu
Kokonaisvaltainen harjoittelu, jossa huomioidaan molemmat, sekä suljetut että avoimet kineettiset ketjut, tukee optimaalista voimantuottoa ja liikkeen taloudellisuutta.
Tämä korostaa myös lihasten yhteistyön merkitystä, mikä on olennaista kenelle tahansa liikuntaa harrastavan kohdalla, mutta erityisesti aktiiviliikkujan ja tavoitteellisen harjoittelijan kannalta.
Anatomia: pikalinkit
🔥 Täysin uusi 100-sivuinen opaskirja -avaa treenin ja ravitsemuksen todelliset salaisuudet! 🔥
Haluatko polttaa rasvaa, kasvattaa lihasta ja saavuttaa unelmiesi fysiikan ilman turhaa säätämistä? Tämä ilmainen opas kertoo tieteellisesti todistetut strategiat, joilla saavutat tuloksia nopeammin ja tehokkaammin.