Tieteeseen perustuvat hypertrofiaharjoittelu menetelmät

Kirjoittaja

Antti Rossi

Julkaisupäivä

05/20/2025
Tieteelliset hypertrofiamenetelmät – Näin rakennat lihasta älykkäästi ja tehokkaasti.

Saatat miettiä: “Tämä kuulostaa hyvältä, mutta mitä tiede sanoo?”

Tutkimus vahvistaa sen, mistä olemme jo puhuneet. Hypertrofiaharjoittelu perustuu mekaaniseen jännitykseen ja aineenvaihdunnalliseen stressiin. Tämä yhdistelmä edistää lihaskasvua. Lihasten tulee joutua riittävän kovalle rasitukselle, ja niiden tulee saada oikeanlaista ravintoa kasvaakseen.

Mutta tutkimukset kertovat myös, että on monia eri tapoja saavuttaa hypertrofia. Esimerkiksi eksentrisen kuormituksen korostaminen, verenvirtauksen rajoitusharjoittelu ja klusterisarjat ovat kaikki tehokkaita tapoja stimuloida lihaskasvua. Oleellista on löytää menetelmät, jotka toimivat sinulle parhaiten.

Lisäksi tutkimukset osoittavat, että jopa kokeneet nostajat voivat hyötyä näistä tekniikoista. Jos olet jumissa kehityksessä tai huomaat, että edistymisesi on pysähtynyt, harjoitusmenetelmien ja ohjelmien vaihtelu, muutokset treenien sisällä  vovat olla juuri se, mitä tarvitset saadaksesi uutta kasvua aikaiseksi.

Esimerkiksi Krzysztofik et al. (2019) tarkastelivat eri hypertrofiaharjoittelun- ja voiman kehityksen strategioita.

Hypertrofiaharjoittelu: tässä tärkeimmät löydökset

  • Korostettu eksentrinen kuormitus (AEL): Tämä tekniikka hyödyntää lihasten kykyä tuottaa enemmän voimaa eksentrisen supistuksen aikana. AEL yhdistetään merkittävään harjoituksen aiheuttamaan lihasvaurioon ja mekaaniseen jännitykseen, jotka molemmat edistävät hypertrofiaa.
  • Verenvirtauksen rajoittaminen (BFR) matalan kuorman harjoittelussa: Tämä menetelmä vähentää korkeiden kuormien aiheuttamaa mekaanista stressiä. Sen avulla voidaan saavuttaa huomattavaa aineenvaihdunnallista stressiä ja lihaskasvua ilman raskaita painoja.
  • Klusterisarjat: Tämä tekniikka mahdollistaa suuremman harjoitusvolyymin tietyllä kuormituksella, mikä voi tarjota lisästimulaatiota hypertrofiaan.
  • Supersarjat ja esiväsytystekniikka: Supersarjat koostuvat kahdesta peräkkäisestä harjoituksesta samalle lihasryhmälle ilman lepoa. Esiväsytystekniikassa tehdään ensin yksittäisnivelliike ennen moninivelliikettä, jotta kohdelihas työskentelee maksimaalisesti.
  • Pudotussarjat ja sarkoplasma-stimulaatiotekniikka (SST): Pudotussarjoissa sarja tehdään loppuun asti, minkä jälkeen painoa vähennetään ja harjoitus jatkuu. SST sisältää vastaavia lisävaiheita ja tähtää suureen aineenvaihdunnalliseen stressiin.

Hypertrofiaharjoittelu mikä on tehokasta?

Tutkimuksen perusteella tehokkaassa hypertrofiaharjoittelussa tulisi yhdistää mekaaninen jännitys ja aineenvaihdunnallinen stressi. Lisäksi kokeneet harjoittelijat voivat sisällyttää edistyneitä harjoittelutekniikoita ylittääkseen kehityksen pysähtymiskohdat, vähentääkseen harjoittelun yksitoikkoisuutta ja optimoidakseen harjoitusten keston. 

Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole riittävästi näyttöä, joka määrittelisi täsmälliset suositukset yksilötason volyymille, intensiteetille tai harjoitusten toistuvuudelle edellä mainittujen tekniikoiden osalta. Kuitenkin taas tietyt asiat toimivat ja vievät tarkemmin lähelle % haluttua lopputulosta. 

Muista, että tiede kehittyy jatkuvasti. Se, mitä tiedämme tänään, voi muuttua huomenna. Siksi on tärkeää oppia uutta, kokeilla erilaisia menetelmiä ja haastaa omia rajojaan. Kuitenkin tärkeää pitää perusteet kunnossa, ei hifistellä ja silti muistaa olla uteliaan avoin.

Näin kehitymme – sekä kuntosalilla että elämässä.

Tässä oli tiivistetty Hypertrofiaharjoittelu katsaus  tieteellisiin perusteisiin. Nyt on aika hyödyntää tätä tietoa käytännössä ja kasvattaa lihasta!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Yksilöllinen Hypertrofiaharjoittelu

Yksilöllinen Hypertrofiaharjoittelu

Tietämällä tieteellisen pohjan hypertrofiaharjoittelusta, siirrytään puhumaan sinusta. Koska loppujen lopuksi paras harjoitusohjelma on se, joka toimii juuri sinulle. Tämä tarkoittaa hypertrofiaharjoittelu mukauttamista tavoitteisiisi, kehoosi ja elämäntyyliisi....

Suonenveto – Miksi se iskee juuri sinulle?

Suonenveto – Miksi se iskee juuri sinulle?

Suonenveto on kiusallinen ongelma, joka voi yllättää kenet tahansa meistä. Miksi se tapahtuu ja miten voimme ennaltaehkäistä sen? Saat vastauksia näihin kysymyksiin. Suonenvetoja on mahdollista hallita paremmin, kun ymmärtää niiden taustalla olevia syitä ja...

Treenilaturit:Tehokasta treenaamista vai turha sähköttely?

Treenilaturit:Tehokasta treenaamista vai turha sähköttely?

Treenilaturit, eli ennen harjoitusta nautittavat lisäravinteet, ovat nousseet valtavaan suosioon fitness- ja urheilumaailmassa. Niiden luvataan tarjoavan lisäenergiaa, parantavan keskittymiskykyä ja tehostavan suoritusta.  Ovatko ne aidosti tehokkaita, vai onko...

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *