fbpx

Tykkää ja jaa!

Ravintosuositukset pilasi terveyden?

Niin ravintosuositukset ovat kaiken pahan alku ja juuri? Näin moni ajattelee ja ISO osa Suomalaisista on kyllästynyt näihin virallisiin ravintosuosituksiin. Ravintosuositukset nähdään ylipainon ja lihavuuden aiheuttajana ja moni ajattelee, että vaikkapa Ketogeeninen ruokavalio on paras ja tekee autuaaksi…

Virallisen linjan rinnalle on noussutkin viime vuosina yhä voimakkaammin erityisesti Ketogeeninen ruokavalio ja VHH. Erilaisia dieettejä riittää ja samoin niitä markkinoivia tahoja.

Eihän siinä Ketogeeninen ruokavalio on toimiva siinä missä esim VHH, tai virallisiin ravintosuosituksiin perustuva ruokavalio.

Ketogeeninen ruokavalio on myös toimiva työväline valmentajalle, kun sitä osaa hyödyntää oikealla tavalla ja oikeassa tilanteessa. Se voi toimia esim hyvänä alkusysäyksenä laihdutuksessa. Kuitenkin sitten jaksamisen ja suorituskyvyn takia kannattaa pyrkiä nostamaan hiilihydraatteja takaisin ruokavalioon sopivalle tasolle terveyskin huomioiden.. eli ei se ketogeeninen huonokaan ole. Muutenkin asioihin pitää osata suhtautua ei laput silmillä ja olemalla ehdoton asioiden suhteen.

Suomalaiset sairastavat?

Kaduilla kävelee kyllä tikittäviä aikapommeja. Kuitenkin väittämä, että Suomalaiset olisivat jotenkin sairaampaa porukkaa kuin aikaisemmin esim sydän- verisuonisairauksien osalta ei ole ihan niin mustavalkoinen asia.

Ylipaino-ongelma on kyllä kasvanut ja Suomalaiset lihoneet entisestään. Monelle on kerääntynyt myös koronan aiheuttamia kiloja enemmän ja vähemmän.

Ylipainosta seuraa tulehtuneiden rasvasolujen takia aineenvaihdunnallisia ja hormonaalisia ongelmia. Tästä syystä moni sairastuu tyypin 2-diabetekseen, RR-Tautiin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, syöpiin ja mielenterveyteen liittyviin sairauksiin.

Se, että näin tapahtuu, ei johdu virallisista ravintosuosituksista vaan on pitkälti kiinni puhtaasti elintapatottumuksista ja omasta toiminnasta.

Ihmiset yksinkertaisesti syövät liikaa omaan kulutukseen nähden. Liikkuvat liian vähän. Stressaavat itsensä sairaiksi, nukkuvat liian vähän. Tupakoivat ja juovat alkoholia.

Geeniperimä vaikuttaa yhdeltä osalta asiaan, mutta siihen kaikkeen voimme vaikuttaa terveellisen ruokavalion avulla.

Tutkimukset osoittavat senkin, että vain 15-20% syö virallisten ravintosuositusten mukaisesti ja vain osa saa kuituja suositellun 30g verran päivässä.

Miten voi sitten olla mahdollista, että ravintosuositukset sairastuttaisivat koko kansan, jos niitä ei edes noudata?

Jos syö runsaasti kasviksia, kuituja, marjoja jne. Niin ruokavalio on jo siltä osalta hyvällä tolalla.

Tuleeko sinulle varmasti päivittäin +500g kasviksia eli n. 5 kourallista? Vähäinen kuitujen saanti ja kasvisten vähyys on yhteydessä tutkimusten mukaan runsaampaan ylipainoon. Vastaavasti ihmiset jotka saavat runsaasti kasviksia ja kuituja, ovat jo itsessään hoikempia.

Ihminen haluaa helppoa ja nopeaa!

Onko oikotietä onneen? Ei ole. Minä olen erilainen ja samoin sinä. Meillä on omat taustamme, toiveemme myös syömisten suhteen.

Helposti haemme ruokavaliota joka ratkaisisi kaikki meidän ongelmalle. Edistäisi terveyttä, parantaisi ja ehkäisisi sairastumasta, saisi kilot karisemaan jne.

Tähän tarpeeseen on luotu mitä erilaisempia dieettejä ja painonpudotusohjelmia joihin moni sitten haksahtaa helppojen tulosten perässä.

Näistä erilaisista ravinto-ohjeistuksista (ei viralliset ravintosuositukset) on kuitenkin omat hyötynsä. Esim Gluteenin välttämisestä voi olla apua reumasairauteen, nivel- ja lihaskipuihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asioita kannattaa ja tarvitsee vetää överiksi, jos haluaa välttää gluteenia tai olla maidottomalla ruokavaliolla.

Keto Vs. Ravintosuositukset

Koska viralliset ravintosuositukset ovat syypää vähän kaikkeen niin suurta suosiota nauttii tällä hetkellä Ketogeeninen ruokavalio.

Ketogeenisessä ruokavaliossa hiilihydraattien osuutta rajoitetaan radikaalisti ja käytännössä niitä ei syödä juurikaan. Vastaavasti rasvan osuus ruokavaliosta on jopa 70 % luokkaa ja loput sitten maltillisesti proteiinia.

Keto ruokavaliot jäljittelevät paastoajan aineenvaihduntaa, jossa elimistö alkaa muodostaa ja käyttää ketoaineita hyödykseen. Ketogeenisen ruokavalion pitkäaikaiset näytöt kuitenkin puuttuvat kuten turvallisuus, vaikutus terveyteen, tehokkuus jne.

Vastaavasti siitä on olemassa näyttöä, että olipa kyseessä sitten viralliset suositukset tai Keto, tmv,  niin pitkä-aikaisesti lopputulos on laihdutuksen osalta täysin sama eli +/- 0 tilanne siis lopputuloksen ja menetettyjen kilojen suhteen.

Ketogeeninen kyllä voi aluksi potkia kuin villivarsa ja saada painon putoamaan nopeammin kuin hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Se voi myös lisätä uskoa omaan tekemiseen, motivaatiota ja olla tosiaan se alkusysäys laihduttamiselle.

Ruokavalioissa on kuitenkin eroja.

Selkein iso ero tulee esille suojaravintoaineiden ja kuitujen saannin suhteen. Ketogeeninen ruokavalio ei itsessään sisällä niin paljon kuituja, ei vaikka kasviksia syödäänkin. Ravintosuositukset keskittyvät tähänkin..

Kuitujen lähteinä täysjyväviljatuotteet ovat todella hyviä lähteitä verrattuna kasviksiin. Samaan lopputulokseen ei päästä pelkästään kasviksia syömällä. Tästä voi seurata se, että ei saada riittävästi tarpeellisia suojaravintoaineita ja tukea vatsan hyvinvoinnille.

Runsas kuituinen ruokavalio, kun vilkastuttaa suoliston bakteerikantaa ja tukee aineenvaihduntaa. Tämä taas saa kehon sisäisiä tulipaloja hallintaan = matala-asteista tulehdusta.

Vastaavasti överi proteiini pitoinen / rasvainen ja vähemmän kuituja sisältävä ruokavalio lisää tulehduksia aiheuttavien bakteerien määrää suolistossamme ja tämä voi altistaa monille sairauksille.

Yksi iso asia on jaksaminen. Miten treeni kulkee? Miten jaksaa arjessa? Miten palautuu harjoittelusta jne. Tätäkin on syytä punnita asioiden välillä!

Ketokin toimii…

Jos haluat olla ketolla, niin tällöin kannattaa keskittyä:

  1. Hyvien rasvojen riittävään saantiin kuten rasvaista kalaa, avokadoa, mantelia, pähkinää, juoksevia öljyjä, siemeniä..

Näillä laadullisesti hyvillä ja pehmeillä rasvoilla huolehditaan myös kolesterolista. Monella joka on vetänyt ketoa ja ruokavalio pitää sisällään enemmän kovaa, haitallista rasvaa, on kokonaiskolesteroli arvo ampunut ylös viitearvosta 5, jopa lähelle >10. Siinä on terveys kaukana..

2. Keskity kuitujen riittävään saantiin ja syö marjoja, kasviksia todella monipuolisesti, vähän myös hedelmiä

Näillä 2 ja lopulta hyvinkin yksinkertaisella tavalla edesautat jo huomattavasti paremmin omaa hyvinvointia ja terveyttäsi!

KETO Vs. VHH

Tässä voi miettiä asiaa niin, että onko tarve vetää taas ääripäästä toiseen. Se, että syödään ensin rekka-autolliset pizzaa ja hamburilaisia ja vaihdetaan lennosta siihen, että mennään toiseen ääripäähän, jossa hiilihydraatteja ei syödä lainkaan. Ei edes niistä hyvistä lähteistä = täysjyväviljatuotteet!

Miten olisi jos koet tarpeelliseksi vähentää tai rajoittaa hiilihydraatteja ruokavaliosta, että tekisit sen maltilla?

Ei siis kaikkea kokonaan pois kerrasta! Voit helposti sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon täysjyvävijatuotteita kuten kauraleipää, ruisleipääkin jos vatsa sen kestää, kaurapuuroa, täysjyväriisiä, bataattia tmv.

Tällöin huolehdit takuulla myös kuitujen paremmasta saannista. Tähän, kun yhdistää vielä runsaasti kasviksia mukaan ja hyviä rasvoja niin tilanne on jo optimaalisempi parempi myös oman terveyden suhteen. Samalla huolehdit jaksamisesta ja, että tuet paremmin palautumista arkisesta rasituksesta ja liikkunnasta.

Mikä on tärkeää?

Lopulta ei ole yhtä ja ainoaa toimivaa ruokavaliota. Se mihin pystyt varmasti sitoutumaan toimii ja antaa myös niitä tuloksia. Vastaavasti jos poukkoilet ja et pysy siinä mitä olet tekemässä tilanne ei ole balanssissa. Se ei myöskään anna toivottuja tuloksia!

Tai jos jokin ruokavalio aiheuttaa puuttellisen ravitsemuksen osalta sitä, että kun pääset herkkupitojen ääreen niin homma karkaa täysin lapasesta ja torpedoit ahmimalla omaa onnistumistasi.

Se mitä itse suosittelen kaikille on tasapainoinen suhde ravitsemukseen liittyen, unohtamatta kuitenkaan sopivaa joustoa ravitsemuksen suhteen. Eli silloin tällöin on myös ihan ok herkutella ja silti voi pitää huolta omasta hyvästä perusteellisesta ravitsemuksesta. Tämä onko valintasi sitten viralliset ravintosuositukset, Keto, VHH ruokavaliota tmv.

Kiitos kysymyksestä ja aiheesta Tanja!

Jos tykkäsit tekstistä, jaa se ihmeessä. Voit myös vapaasti kommentoida!

Oletko jo tutustunut maksuttomiin oppaisiini? Jos, et niin pika pikaa lataamaan alla olevista linkeistä!

Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!

Tsekkaa palveluni tästä… PALVELUT

Tykkää ja jaa!