Kun tavoitellaan lihaksikkaampaa vartaloa on tärkeää nousujohteisen harjoittelun kannalta kaksi asiaa.

  1. Kasvavat sarjapainot
  2. Harjoitusmäärän kasvattaminen (volyymin lisääminen)

Yhdistämällä nämä kaksi asiaa pääsee pitkälle 😉

Mitä tulee sitten erikoistekniikoihin, niin ne ovat nimensä mukaisesti erikoistekniikoita, eli ovat lisä normaalin harjoittelun päälle tehostamaan harjoittelua eri harjoittelun tehokeinoin.

Meneekö tilanne sitten näin?

Tavoitteenasi on kehittää vahvat jalat ja olet päättänyt tehdä ensimmäisenä harjoitusliikkeenä Hack-kyykkyä.

Aloitat hackin tekemisen suorilla sarjoilla. Nostat painoja sarjojen edetessä ja alat kokemaan, että nyt alkaa olemaan maksimaalisesti rautaa laitteessa. Pyydät pari varmistajaa auttamaan, että tehdään vielä loppuun pakkotoistoja varuilta, kun omat voimat eivät enää riitä suoriutumaan sarjasta omilla loppuun. Sehän on hyvin kehittävää.

Päätät vielä, että vedetään varuilta pakkotoistojen jälkeen vielä ainakin 3 pudotussarjaa loppuun, että saadaan lihakset armotta ajettua loppuun asti.

Lopulta treenin lopuksi olet täysin rikki, hyvä että pystyt kunnolla kävelemään. Siihen tarvittaisiin kottikärryä ja et pysty ajamaan autolla edes kotia.

Kyllähän tällä pitäisi tulla kehitystä aikaan vai mitä? Elämässä kuten harjoittelussa kaiken voi viedä äärimmäisyyksiin asti. Liian kovasta treenistä et esimerkiksi palaudu kunnolla ja joudut odottamaan pitkään, että voit treenata samoja lihaksia uudelleen. Tällainen tapa toimia voikin saada aikaan kehityksen hidastumisen ja kuin itse aikaan kehitystä.

Siksi erikoistekniikoilla ei kannata rakentaa ohjelmaa tai niiden varaan, vaan niiden käyttöä pitää osata annostella oikeissa tilanteissa…

Olipa kyseessä sitten aloitteleva harjoittelija tai jo kokenut treenari, niin harjoittelun pitäisi aina perustua siihen perustekemiseen ja suoriin sarjoihin. Erikoistekniikkoja oikein hyödyntäen voidaan kuitenkin tehostaa kehitystä.

Aloittelijoille jotka haluavat kehittää optimaalisesti lihaksistoaan, optimaalinen toistomäärä per lihasryhmä on n.60 – 120 toistoa. Vastaavasti kokeneelle treenaajalle 100 – 160 toistoa per lihasryhmä viikossa. Käytännössä tämä on noin 10 – 20 työsarjaa per lihasryhmä viikossa.

Harjoitukset vastaavasti tulisi toteuttaa 4 – 30 toiston sarjoina, 6 – 15 toistoaluetta kuitenkin painottaen. Tärkeää olisi myös kasvattaa harjoittelun volyymia viikkokohtaisella tasolla niin, että kuormitus nousee, mutta ei kuitenkaan treenata loppuun, failureen asti vaan toistoissa jää aina sopivasti varaa.

On kuitenkin tilanteita joissa voidaan toistomäärää kasvattaa entisestään ja näin on jos priorisoidaan tiettyä lihasryhmää harjoittelujaksolla. Esimeriksi treenataan samaa tai kahta lihasryhmää tavoitteellisesti 3 – 4 kertaa viikossa. Tällöin toistomäärää voidaan kasvattaa 160 – 230 toistoa kohden.

Tällainen jako harjoittelussa voisi olla tyyliin tällainen, jos kyseessä olisi esimerkiksi selkälihaksiston erityinen kehittäminen.

  1. Selkä + etureidet ylläpitona
  2. Selkä, rinta ylläpitona
  3. Selkä, hartia, ojentaja ylläpitona
  4. Selkä, takareidet ylläpitona

(+ Vatsalihakset lisäksi treenien 2 + 4 yhteydessä)

Pääpainotus siis suoraan selässä. Tällöin myös pakolla tulee kasvatettua toistojen määrää. Tällainen harjoitusjakso kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä ja huomioida sitten harjoitusjaksolla hyvä palautuminen ja ravitsemuksen tärkeys.

Erikoistekniikat, harjoittelun tehokeinot!

Lihasmassaa tavoiteltaessa harjoittelun erikoistekniikoilla voidaan korostaa mekaanisen kuormituksen intensiteettiä, mekaanisen kuormituksen volyymiä, metabolista stressiä, luoda sopivaa ärsykkeenvaihtelua harjoittelussa, rakentaa intensiteetti- ja volyymiprogressiota (volyymiä lisätään viikkojen edetessä) (Tuomas Rytkönen – voimavalmentaja koulutuksen materiaali)

Erikoistekniikoita voidaan hyödyntää erityisesti kokeneemman harjoittelijan treeneissä hyvällä menestyksellä. Yksi tapa on käyttää maksimissaan 1 – 2 erikoistekniikkaa harjoittelussa apuna n. 4 viikon ajan. Sitten vaihtaa ne pois ja tehdä tilalla suoria sarjoja. Toinen tapa on edetä volyymiprogressiota ja intensiteettiä kasvattaen ja hakea harjoittelun raskaalle, kovimmalle viikolle vielä ekstra tehostusta erikoistekniikoilla. Tehdä niitä vain siis 1 viikon ajan.

Esimerkki 1.

Viikko 1 – 3 – Pudotussarjoja – Viikko 4 volyymin lasku

Esimerkki 2

Viikko 1-2 suoria sarjoja ja volyymin ja intensiteetin kasvattamista. Viikko 4 intensiteetin laskeminen % tietyn pisteen verran.

Lähteet:

Tuomas rytkönen, Voimavalmentaja koulutuksen lähdemateriaali

https://www.trainer4you.fi/blogi/lihasmassaharjoittelun-erikoistekniikat/

Seuraavassa osassa sitten tarkastellaan niitä erikoistekniikoita..