Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vatsavaiva, joka voi aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipua, ummetusta, ripulointia sekä väsymystä. Tämä haitta voi lisäksi aiheuttaa itsessään stressiä, masennusta, selkäkipua ja univaikeuksia. Tästä syystä suoliston toimintaan huomiota kiinnittämällä voimme parantaa myös yleistä fyysistä ja henkistä jaksamista arjessa.

Ärtyvän suolen oireyhtymää ei tarkkaan tunneta, mutta moni ihminen oireilee stressaantuneena ja työkuorman keskellä vatsan kautta. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii Suomessa 5-15% väestöstä. Tutkimusten valossa FODMAP – ruokavaliosta on ollut suurin apu tähän vaivaan. Lääkäri kuitenkin tekee lopulta tarkan diagnoosin suoliston toiminnasta ja sulkee pois muun muassa keliakian sekä muut mahdolliset elimelliset sairaudet.

 

FODMAP RUOKAVALIO

FODMAP ruokavalio on tarkoitettu vatsavaivoista kärsivälle ihmisille. FODMAP tulee sanoista Fermentable Oligo-, Di ja Mono-Saccharides And Polyols. Eli yksinkertaistettuna suomeksi lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka fermentoituvat (bakteeri + hiiva hajoittavat hiilihydraatit hapoiksi) paksusuolessa. Tämä voi aiheuttaa kipua- ja turvotusta ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle.

FODMAP – ruokavaliossa ydinajatuksena on, että pyritään välttämään vain oireita aiheuttavia ruoka-aineita ja ruokia. Ärtyneen suolen oireyhtymää ei kokonaan voi parantaa, joten tavoitteena on pyrkiä lieventämään oireita mahdollisimman hyvin. Omakohtaiset huomiot ovat tärkeitä ja jos joku ruoka-aine aiheuttaa oireita, on sitä syytä välttää. Mitään ruoka-ainetta ei kuitenkaan kannata välttää vain varmuuden vuoksi.

Täysin FODMAP -hiilihydraattien välttäminen ei siis onnistu, eikä siihen ole perusteitakaan. Jos vatsan oireet: mahakipu, turpoaminen, ilmavaivat, ripulointi ja ummetus, eivät ole säännöllistä voi ensin kokeilla apteekista saatavia probiootteja, jotka voivat muuttaa oman suoliston bakteerikantaa takaisin normaalimmaksi. Jos tämäkin on kokeiltu ja apua ei löydy, niin FODMAP -hiilihydraattien korvaaminen toisilla voi auttaa suoliston toimintaa parempaan kuntoon ja oireita lieventymään. FODMAP -ruokavalion aloittamisesta jo viikossa saa hyviä tuloksia aikaan. Kuukauden kuluessa huomaa jo merkittäviä muutoksia parantuneessa terveydessä.

 

 

FODMAP ei tarkoita hiilihydraatitonta ruokavaliota vaan monipuolista hiilihydraattipitoista ravintoa. Huomio kiinnitetään ainoastaan ravinnon laatuun ja FODMAP -hiilihydraatit korvataan toisilla hiilihydraateilla. Esimerkiksi vähennetään kivellisten hedelmien käyttöä ja ne korvatataan vastaavasti marjoilla tai sitrushedelmillä kuten mandariineillä. Lisäksi kannattaa kokeilla korvata ruis- ja vehväviljat kauralla. Ruis- ja vehnä sisältävät liukenematonta kuitua, joka voi aiheuttaa suoliston ärsytystä ja ilman kerääntymistä suolistoon. FODMAP -ruokavalioon liittyy olennaisesti myös se, että vältetään tietoisesti kaikkia kevyttuotteita. Ostetaan siis täyttä tavaraa. Tämä siksi, että kevyttuotteet sisältävät helposti piilosokeria FODMAP -hiilihydraattien muodossa.

 

FODMAP -HIILIHYDRAATTEJA

Kun vatsa oireilee voit kokeilla auttaako FODMAP -ruokavalio. Noin kahden – neljän viikon mittainen kokeilu riittää ja kertoo, että onko tiettyjen ruoka-aineiden välttämisestä ollut mitään hyötyä. Tavoitteena on vain, että FODMAP -hiilihydraatteja tulisi syödä testijakson aikana mahdollisimman vähän.

FODMAP –HIILIHYDRAATTEJA SISÄLTÄVÄT

  • Hedelmät: Omena, päärynä, kirsikka, aprikoosi, luumu, viinirypäle, vesimeloni (sis. fruktoosia)
  • Kuivatut hedelmät, persikka, erityisesti rusina (fruktoosia)
  • Punajuuri, maa-artisokka, kaalit, sipulit (sis. Inuliinia, fruktaania)
  • Paprika ja parsa (mahdollisesti)
  • Sienet (galaktaania)
  • Pavut, linssit, herneet, maapähkinät, cashew-pähkinät (galaktaanit)
  • Tavalliset maitotuotteet (laktoosi)
  • Leivonnaiset kuten pulla, keksi, valkoinen leipä, ruisleipä.
  • Vehnä, ohra ja ruis-viljat. Sekä näistä viljoista valmistetut tuotteet (fruktaani, inuliini)
  • Makeiset, pastillit, purukumit, valmismehut- tiivisteet (xylitolia ja muita sokerialkoholeja)
  • Hunaja (fruktoosi)
  • Useat terveysjogurtit ja -juomat (FOS-kuitua, inuliinia)
  • Kevyttuotteet (usein sisältävät fruktoosia ja muita makeuttamisaineita, joilla voi myös olla vatsaa ärstyvä vaikutus)

 

FODMAP -HIILIHYDRAATTIEN TILALLE

  • Kauraa, riisiä ja muita gluteenittomia viljoja ja niistä valmistettuja tuotteita
  • Speltti, kvinoa
  • Pähkinät (ei kuitenkaan maa- ja cashewpähkinöitä), siemenet sopivat yleensä hyvin.
  • Erityisesti pellavansiemenet!
  • Marjat (hedelmiä alhaisempi fruktoosipitoisuus)
  • Laktoosittomat maitotaloustuotteet (piimä, raejuusto, kypsytettyjä juustoja
  • Vihannekset ja kasvikset, kuten kurkku, tomaatti, salaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, maissi, peruna, bataatti.
  • Kypsennetty tai keitetty porkkana. Kasvisten kypsennys lisää vatsan kyseisen tuotteen sietokykyä (Parsa, kaalit?)
  • Sitrushedelmät, (kypsät) ananas, banaani, kiiwi, meloni (ei vesimelonia)
  • Sokeria makeutukseen kohtuuden rajoissa!