Treenipäiväkirja toimii loistavana apuvälineen harjoittelun ja kehityksen seurannassa. Harjoittelun ja palautumisen seurannalla pystyt harjoittelemaan tehokkaammin ja saat parempia tuloksia aikaan.

Valitettavan usein näkee kuitenkin sen, että treenatessa harjoitellaan vähän summanmutikassa. Harjoittelussa sarjapainot valitaan tuntumalla. Samoin sarjat, toistomäärät, tauot, liikkeet vähän fiiliksen mukaan. Seuraavalla kerralla mietitään, että mitähän sitä viimeksi teki ja mitähän sitä tällä kertaa tekisi? Käytännössä kaikesta tekemisestä puuttuu suunnitelmallisuus.

Liikunnan ilo on hyvä asia ja, että liikkuu, mutta senkin voi tehdä kerralla kunnolla kuin vain sinne päin. Sitä kautta liikunnasta tulee palkitsevampaa, motivoivampaa ja se lisää myös harjoitteluun jatkuvuutta.

Jotkut ovat joskus sanoneet, että miksi käyttää aikaa ja vaivaa moiseen ”kunhan vain treenaa” ja tuntuuhan niitä tuloksia tulevan. Toki voi tuloksia tulla ja etenkin jos on jotain lahjoja taustalla, mutta mitenkä paljon enemmän nämäkin ihmiset voisivat saada irti itsestään tekemällä asiat vieläkin paremmin.

1. Mittaa kehitystä treenipäiväkirjan avulla!

Junnaako kehitys paikallaan? Oletko treenannut samalla ohjelmalla viimeisen puolivuotta? Onko sarjapainoissa tapahtunut kehitystä? Vai oletko junnannut viimeiset 6 kuukautta samoilla painoilla? Jos näin on, on todennäköistä, että kehosi näyttää edelleen samalta.

Kehityksen kannalta seuranta on erityisen tärkeää. Vain sitä kautta voit tietää tapahtuuko kehitystä? Koulussakin opintojen edistymistä mitataan sillä miten hyvin pärjäät tehtävissä ja tenteissä. Työelämässä mitataan projekteja vaikkapa tuloksen perusteella. Meillä on elämässä monia mittareita, joiden avulla tiedämme missä mennään. Miksi sitten laiminlyödä harjoittelun dokumentointia?

Harjoittelussa parhaiten kehittyvät pitävät treenipäiväkirjaa. Tällä on suora yhteys saavutettuihin tuloksiin. Jokaisesta tehdystä harjoituksesta tiedämme sen missä meidän on kehityttävä. Seuranta ei tarkoita pelkästään sitä, että seuraat vain käytettyjä painoja. Seurantaa voi tehdä sarjojen, toistojen, lepoaikojen, tempon, tekniikan jne. Suhteen.

Treenipäiväkirja pitää sinut kiinni seurannassa ja huolen siitä, että et näytä samalta vielä 6 kuukauden, vuoden tai jopa pidemmän ajan päästä tai junnaa samoissa painoissa.

2. Paras treenilaturi

Markkinoilla on vaikka millaista napalmia (tehonlisääjää) joilla voi saada lisää tehoa harjoittelua varten. On aminohappoja sun muuta litkua.

Kuitenkin sen sijaan, että sekoitat sen viimeisimmän trendikkään juomasi stimuloidaksesi harjoittelua, avaa harjoituspäiväkirjasi kohdalta viimeinen harjoituksesi.

Sinulla on tänään vuorossa alavartalon harjoitus. Vertaa miten treeni sujui viime kerralla. Mitä painoja käytit? Kuinka monta sarjaa, toistoa teit? Miten pitkiä taukoja pidit sarjojen välissä? Miten teit alkulämmittelyn? Entäs loppuverryttely?

Teitkö jalkakyykkyä 100 kilolla 3 sarjaa ja 6 toistoa viime viikolla. Tiedätkö, että kehittymisen edellytys on jatkuva asteittainen progressio kuormituksen suhteen. Jos teit viime viikolla jalkakyykkyä 100 kilolla, tee nytkin kyykkyä, mutta sinun tehtäväsi on voittaa edellisen viikon luvut.

Jotta tämä onnistuu tulee sinun pitää kirjaa harjoittelusta ja seurata edistymistäsi. Mistä muuten tiedät, että kehitystä tapahtuu?

3. Seuranta antaa suoraa palautetta

Kun tavoitteena on vaikka laihdutus, meillä pitää olla selkeä suunnitelma miten laihdutus toteutetaan. Tämän lisäksi tarvitaan palautetyökalut onnistumisesta. Jos et mittaa onnitumista, et tiedä oletko saanut aikaan tuloksia vai meneekö aikasi hukkaan.

Esimerkiksi laihduttaessa tärkeää on seurata miten keho jaksaa, miten vahvana se pysyy ja miten liikunta sujuu. Tämä kertoo siitä, että lihaksia ei pala laihduttamisen seurauksena vaan kehitystä tapahtuu edelleen.

On nimittäin todella idoottia laihduttaa itseltään lihakset! Siksi treenipäiväkirjan palaute kertoo missä olet menossa. Päiväkirja pakottaa myös taistelemaan treenissä ja tekemään treenit sopivan tehokkaasti, etenkin kun tavoite on säästää lihasmassaa.

Jos sitten huomaa, että treeni ei kulje, palautuminen heikkenee, voimatasot laskevat, on tämä merkki siitä, että jokin ei ole nyt kunnossa ja se asia tarvitsee korjaamista. Jos taas et dokumentoi yhtään mitään, et tiedä mitä sinun kannattaa korjata!

Kerättävät tiedot

Tämä on täysin tapauskohtaista mitä kannattaa seurata, mutta yleisesti kannattaa pitää kirjaa harjoittelun etenemisestä, mitä harjoituksia on tehnyt, koska ne on tehnyt, kauanko aikaa mennyt harjoitukseen, mikä on ollut energiataso harjoittelussa, mitä liikkeitä, montako sarjaa ja toistoa, tauot, mahdollisesti sitten tempo ja muita huomiota vaativia asioita kuten miten yksittäinen harjoitus onnistui ja missä jää parannettavaa seuraavaan kertaan.

Harjoittelun kirjaamisessa kannattaa olla mahdollisimman rehellinen. Harjoituksissa ei kannata esimerkiksi laskea puolikkaita toistoja.

Harjoittelussa olisi aina parasta, että harjoitteluolosuhteet ovat samat. Jos on vaikka käytettävissä vähemmän aikaa ja joutuu kiristämään ajallisesti tahtia liikkeitä tehdessä, niin tällainen tilanne ei ole täysin verrattavissa vastaavaan harjoitukseen, kun taas aikaa on enemmän käytettävissä. Tarkistan ennen jokaista harjoitusta mitä teit viime kerralla, jotta tiedät mitä teet tällä kertaa!

Harjoittelu päiväkirja ja harjoittelun seuranta toimii! Se ei ole ehkä muodikasta, ei seksikästä tai muutakaan, mutta sen todellinen tehokkuus perustuu kykyyn pitää sinut vastuussa harjoittelun etenemisestä ja varmistaa sen, että etenet eteenpäin tavalla tai toisella!

Click here to subscribe