Tiesitkö, että kuka tahansa voi toimia personal trainerina? Liikunta-ala on kirjava ja oikea villi länsi, jossa vallitsee viidakon lait.

Kun kuitenkin mietit personal trainerin palkkaamista vuoden vaihteen jälkeen tammikuun boomiin, kannatta tiedostaa tämä fakta, että ala on erittäin kirjava eri palveluntarjoajien suhteen. Työkokemus, koulutuspohja (jota joko on tai sitten ei ole ollenkaan), toimintamallit voivat olla kuin yö ja päivä toisistaan.

Monet personal trainerit jotka myyvät esimerkiksi nettivalmennuksia ovat enemmän markkinointi spesialisteja kuin liikunta-alan ammattilaisia. Sama koskee ravitsemusta, että moni on ekana opetellut tekemään bisnestä ja vasta sitten käynyt hätäpäissään (jos edes on) jonkin pilipali kurssin.

Kyse ei välttämättä kaikkien kohdalla ole siitä, että etteikö näitä ihmisiä oikeasti kiinnostaisi rahan lisäksi myös ihmisten hyvinvointi?

Kuitenkin kun tarpeeksi alkaa uskomaan omia juttujaan, omista valheista tai tietämättömyydestä tulee kyllä itselleen totta. Tällaisilla ”guruilla” ja muilla saattaa olla sosiaalisessa mediassa satojatuhansia seuraajia. Heitä myös uskotaan sokeasti ja he osaavat taas hyvin demonisoida asiat ovelasti vastakkainasetteluun ja me vastaan he-leireihin. Lisäksi tuodaan esille sekin, että muut ovat tietysti väärässä ja vain meillä on olemassa oikea tieto asioista.

He ovat itse kyllä usein kovassa kunnossa ja kertovat sitä sun tätä ja verhoavat tarinansa oivallisesti tieteeseen, niin asiakkaiden on helppoa uskoa heitä.

Se ei kuitenkaan kerro vielä mitään, että joku on itse kovassa kunnossa. Lisäksi ei voi koskaan mennä takuuseen millä kaikilla keinoilla tuo kunto on ylipäätään saavutettu?

Lisäksi nykypäivänä lähteitä, kuten mukamas tieteellisiä tutkimuksia löytyy kyllä vähän joka lähtöön ja osa niistä on jopa täysin väärennöksiä joilla ajetaan pelkästään oman lompakon paksuuntumista.

Onneksi nykypäivänä asiakkaiden tietoisuus asioista on lisääntynyt ja moni miettii valmentajaa valitessaan tämän taustoja tarkkaan. Samalla kuluttaja osaa vaatia asiantuntemusta ja laatua itselleen. Enää mikä tahansa ei riitä.

Pahimmillaan, kun personal trainer voi pilata ihmisen terveyden ja vastaavasti parhaimmillaan personal trainerin palkkaaminen on parasta mitä voi sattua.

Nämä ovat lopulta vakavia asioita. Kyse on isosta vastuusta. On vastuu toisen ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista, terveydestä ja myös rahoistakin.

Ei ole siksi ihan sama miten ihmisiä liikutetaan ja millaisia ravitsemuksellisia ohjeita tuolla jaellaan pitkin kyliä.

Mistä tunnistaa hyvän personal trainerin?

Nykyään jos miettii esim itseään, niin omalle valmentajan uralle yli 6 vuoden aikana on sattunut ne hyvät hetket, mutta myös epäonnistumiset.

Aluksi sitä helposti kuvittelee tietävänsä edes jotain, mutta sitten kun alkaa ottamaan asioista lisää selvää ja kouluttautuu, huomaakin, että eihän tässä todellisuudessa tiedäkkään kuin murto-osan asioista.

Todellisuus iskee kyllä helposti silmille ja hyvä niin, sillä nykyään voi sitä kautta todeta olevansa ammatillisesti ja tietotaidon suhteen vahvempi kuin koskaan aikaisemmin.

Se mitä oli esim 3 vuotta sitten, oli 3 vuotta sitten. Se mitä olin 6 vuotta sitten, kun aloitti valmennustyössä, niin siitä on tultu pitkälle. Asia erikseen on tässä omassa kokemuksessa se, että jos et ole valmis muuttamaan mitään tai muutu, mikään ei tule muuttumaan tai menemään eteenpäin.

Koskaan ei voi olla liikaa tietoa, taitoa, kokemusta ja se ei kartu kuin ajankanssa tekemällä, kokemusten ja ajan kuluessa.

Mielestäni hyvä ja osaava personal trainer pyrkiikin jatkuvasti kehittämään itseään, seuraa kehittyvää alaa, lukee alan kirjallisuutta sekä on kiinnostunut tieteestä ja tutkimuksista liittyen liikuntaan ja ravitsemukseen varmistaen niiden todenperäisyyden.

Tällä alalla jos millä ei voi koskaan olla valmis, sillä ihmisen keho on niin monimutkainen järjestelmä, että jo siinä riittää loputtomaksi asti oppimista läpi koko elämän.

Koulutus

Onko personal trainerisi koulutettu ja millainen tausta hänellä on? Mikään kurssi tai koulutus ei tee yhtään kenestäkään valmista ja pätevää, mutta se antaa aina kuitenkin paremmat valmiudet ja työkalut toimia alalla kuin alalla. En minäkään menisi lääkäriksi kirurgin paikalle, vaikka hoitaja olenkin taustaltani 🙂

Työkokemus

Laadukkaan koulutuksen lisäksi hyvä personal trainer tarvitsee työkokemusta. Se, että tiedät kaiken ihmisen biomekaniikasta ja fysiologiasta ei vielä riitä mihinkään.

Täytyy olla riittävät keinot siirtää teoreettinen tietotaito käytäntöön ja edelleen toimiviksi malleiksi toimia yksilötasolla.

Työkokemus luo varman pohjan asiakkaan kohtaamiseen ja taidon löytää jokaisen asiakkaan kohdalla sopivat ratkaisut ongelmien löytämiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Tätä kokemusta ei saa kuin ajan kanssa ja valmentamalla riittävän paljon!

Erikoistuminen

Jos haluat polttaa rasvaa ja laihtua, niin onko juoksuun erikoistunut valmentaja paras opastamaan ihmistä laihtumaan jne?

Hyvä personal trainer ei yritä olla siksi kaikille kaikkea, vaikka tietääkin koulutuksen kautta monista eri asioista hyvät perusteet. Vastaavasti tällainen personal trainer tietää omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja osaa hyödyntää niitä työssään.

Fakta on, että jos yrittää tietää ihan kaikesta kaiken ja on vähän kuten sellainen yleismies Jantunen, niin on lopulta todennäköisesti vain melko keskinkertainen työssään jos sitäkään. Kaikessa kun ei kukaan voi olla hyvä!

Valmentajaa mietittäessä kannattaa miettiä aina millaisia asiakkaita hänellä on ollut?

Harrastelija vai ammattilainen?

Kuntosaliohjauksen ja valmentamisen välillä on olemassa iso ero. Personal trainerin työ on paljon muutakin kuin toistojen laskemista ääneen asiakkaalle tai toimimista painopoikana. Oikeastaan nämä asiat liittyvät varsin vähän varsinaiseen työn kokonaisuuteen.

Tämä erottaa samalla harrastelijat vakavasti otettavista personal trainereista. Onkin olemassa paljon pöytälaatikko trainereita.

Näitä ovat usein erityisesti isojen ketjujen ohjaajat, joissa ohjauksia suolletaan kuin liukuhihnalla tutun varmalla samalla kaavalla ja rutiinilla (eihän siinäkään siis mitään pahaa ole…), mutta monesti näissä asioissa puuttuu se yksilöllisyys.

Valitettavasti moni ketju saattaa vaatia personal trainerilta sitä, että pitää toimia kuin robotti tietyn saman mallin mukaan. Ei siis mikään ihme, että monella salilla on kova vaihtuvuus valmentajien suhteen ja työssäkään ei välttämättä kovin hyvin viihdytä. Palkkauskin menee usein niin, että sali vie suurimman osan voitoista itselleen, vaikka personal trainer joutuu tekemään sen suurimman työn ja hankkimaan asiakkaat itselleen.

Valmentaminen on lopulta aina kokonaisvaltaista työtä.

Valmentamisessa tulee ottaa huomioon jokaisen ihmisen yksilöllisyys. Tällä tarkoitetaan ikää, sukupuolta, arjen ja koko elämän tottumuksia, tapoja, toiveita, taipumuksia jne.

Lisäksi tulee selvittää tavoitteet ja kirjoittaa ne auki. Miettiä mitä haasteita, ongelmia ja rajoitteita on olemassa ja pyrkiä yhdessä löytämään niihin sopivat ratkaisukeinot. Isona tekijänä terveydentilan huomioiminen, mikä vaikuttaa valmennuksen suunnitteluun ja edelleen sen toteutukseen.

Toimivien ohjeiden ja valmennussuunnitelmien lisäksi personal trainerilta edellytetään sopivaa pelisilmää, riittävän hyvää ja monipuolista vuorovaikutusta sekä taitoa lukea asiakasta.

Jotta kaikki tämä on mahdollista tarvitaan edelleen vankka tietotaito, yhdistettynä käytännön kokemukseen joka saadaan siirrettyä suunnitelmallisuuteen ja edelleen sitten taitoon soveltaa se jokaisen kohdalle sopivalla tavalla.

Tämän päälle vielä olisi hyvä, jos valmentaja pystyisi asettumaan asiakkaansa kenkiin ja heittäytymään itse sopivalla tavalla mukaan valmennukseen. 

Lopulta kyse on asiakkaan kuuntelusta ja siihen vastaamisesta!

 

Click here to subscribe