fbpx

Tykkää ja jaa!

Kun turvallisuudentunne järkkyy…

Maailman tilanne voi tuntua juuri nyt todella kaaosmaiselta ja se pelottaa ja ahdistaa! 

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella…

…vai pitääkö mitään?

Mitä jos…

Tämä kaikki ahdistaa – pelottaa ja lisää huolestuneisuutta tulevaisuutta kohtaan?

Mitä pitäisi tehdä…

…vai voiko edes tehdä mitään?

Media on tällä hetkellä täynnä uutisia sodasta. Se sota iskeytyy suoraan päin näköä, vaikka välimatkaa sota-alueelle onkin 1000 km. Kaikki se iskeytyy helposti mieleemme, ajatuksiin ja se voi aiheuttaa tunteita laidasta laitaan.

Eikä se ole mikään ihme.

Tässä tilanteessa se on täysin normaalia ja olivatpa ajatukset tai tunteet sitten millaisia tahansa, niin ne on kaikki aitoja tunteita.

Jos ahdistaa, niin on ihan normaalia, että ahdistaa

Jos pelottaa, niin on täysin normaalia tuntea pelkoa

Jos on huoleistuneisuutta, niin sekin on normaalia..

Vihaa, suuttumusta kaikesta vääryydestä ja pahuudesta, on normaalia tuntea sitäkin…

Miten voi purkaa ahdistusta, tunteita? Treenaaminen on siihen hyvä keino. Ajatukset muualle. Tässä oppaassa on sinulle käytännön läheiset vinkit miten voit treenata tavoitteellisesti ja kehittää itseäsi ravinnon avulla. 

Opi Terveelliset Ruokailutottumukset ja Tehokkaat Harjoitukset!

Taistele- ja pakene tila

Huolestuttavat uutiset voivat ylivirittää mieltä ja kehoa. ”Taistele- ja pakene tilaan”. Pelottaa, ahdistaa, pulssi hakkaa, verenpaine nousee, stressitasot tapissa jne…

Kaikki tunteet ovat aina aitoja ja osa sinua. Tunteet ja ajatukset kannattaa siksi kohdata sellaisina kuin ne ovat.

Harvoin jos koskaan tunteiden ja ajatusten välttely nimittäin lievittää esimerkiksi pelkoa. Tunteita ja ajatuksia ei voi estää…

Ne tulevat juuri sellaisina kuin tulevat.

Siksi olipa ajatus, tunne mikä tahansa, niin niitä ei kannata koskaan juosta pakoon ja yrittää sulkea niitä toisaalle. Kuitenkin tilanteessa kuin tilanteessa liika murehtimiselle tai päivittelylle, ei kannata antaa liikaa valtaa.

Tämä jo täysin oman hyvinvoinnin ja mielenterveyden takia.

On täysin luonnollista, että kun kuulee ikäviä uutisia tai, kun sattuu jotain ikävää, niin se kaikki voi herättää huolia. Pitäisikö tässä alkaa varautumaan sitten johonkin pahempaan?

Hyväksyminen ja ajatusten maadoittaminen

”Päästäkseen ulos pahimmasta helvetistä, pitää hyväksyä asiat sellaisina kuin ne ovat”

Voi kuulostaa hullulta, radikaalilta ja osittain jopa todella vaikealta, mutta lopulta se auttaa, olipa tilanne mikä tahansa tai liittyi se sitten mihin tahansa?

Hyväksyä asiat juuri sellaisena kuin ne ovat ja ottaa ne vastaan sellaisena kuin tilanne on. Jos pelottaa tai ahdistaa, niin se on tunne, joka on täysin aito ja niin saa tuntea.. 

Hyväksymisen kautta voi sitten alkaa pohtia, mitä näissä tilanteissa voi tehdä? Miten voin toimia fiksusti ja mikä on parhaaksi ja yleensä mitä vaihtoehtoja on ja sittenkin hyväksyä myös asiat sen mitä voi milloinkin tehdä asioiden eteen.

Tilanteen päivitteleminen ei muuta asioita.

Ei asioissa vellominen…

Ei vaikka päänsä hakkaisi puhki ja miettisi vaikka miten – liikaa ei pitäisi olla huolissaan. Sehän ei lopulta auta mitään, saati ratkaise asioita.

Presidentti Mauno Koivisto sanoi viisaasti, jos on olemassa kaksi vaihtoehtoa: 

  1. Ajatella, että kaikki käy hyvin
  2. Ajatella, että ei käy…

Vaihtoehto yksi tuntuu tässä luontevammalta. Lisäksi se on positiivinen.

Varmasti jokainen joka toivoo parempaa elämää, rauhaa ja rakkautta maailmaan. Haluaisi tehdä paljonkin asioiden eteen.

Me ihmiset olemme kuitenkin lopulta hyvin pieniä monien asioiden keskellä ja emme valitettavasti voi kaikkiin asioihin vaikuttaa.

Sekin pitäisi vain hyväksyä…

Maadoittaminen

Miten voi maadoittaa itseään ajatuksista, tunteista silloin jos jokin ajatus jää päähän pyörimään liian pitkäksi ja siitä ei edes pääse eroon.

Miten voida rauhoittua kaiken keskellä?

Auttaako se, että sulkee mielestään kaiken sen mitä ympärillä voi tapahtua? Auttaako se, että pyrkii välttelemään ahdistavia ajatuksia, tunteita? Ei.

On täysin ymmärrettävää, että ihmisenä kun kohtaa ahdistavia ajatuksia, tunteita, niin niitä yrittää helposti vältellä.

Kuitenkin niin toimilla voi itseasiassa vahvistaa omia tunteitaan, ajatuksia, käyttäytymistä jne.

Päätä ei myöskään kannata työntää pensaaseen ja toivoa parasta. Tässäkin auttaa hyväksyminen, hyväksyä, että nyt on vain näin, enkä itse voi asialle sen enempää tehdä…

Vaikeissakin elämäntilanteissa, haasteissa, murheissa, huolissa olisi hyvä hyväksyä, että ok, minua voi jännittää tai huolestuttaa ja se on ihan  ymmärrettävää tässä tilanteessa.

Kun ei taistele päättäväisesti omia tunteitaan ja ajatuksiaan vastaan voi olla rennompi itsensä suhteen.

Omista tunteistaan ei siksi tarvitse kokea huono-omaatuntoa. Hyväksymisen kautta voi olla vahvempi. Tämä on siksi myös tärkeä ymmärtää, että omilla teoilla voi vaikuttaa juuri omien mielen sisäisten ajatusten voimakkuuteen.

Lähteekö liekittämään tulipaloa suuremmaksi, vai yrittääkö hengittää ja ottaa ihan rauhallisesti…

Tärkeää on olla läsnä juuri tässä hetkessä, ei vatvo liikaa, ei kiellä tosi-asioita vaikka kyse on tai olisi jostain muusta vakavasta asiasta.

Tieto lisää tuskaa, vai lisääkö? 

Jos ihminen epäilee, että on jokin sairaus. Netti auki, etsimään tietoa terveysportista tmv. Lukemaan ja pähkäilemään.

Äkkiä kun lukee, niin sitähän alkaa löytämään juuri itselleen sopivia oireita ja oirekuva täsmää juuri tähän…

Tieto voi lisätä siis tuskaa, pelottaa, ahdistaa. Mieli myös ohjaa meitä ja lukemamme voi vahvistaa ajatuksiamme. Voimme juuri hakeutua sen tiedon pariin joka vahvistaa ajatteluamme ja mieltämme.

Tiedonhankinta voi kyllä olla tarpeen ja on myös hyvä pysyä ns. Ajan hermolla ja rauhallisena. Faktat voivat rauhoittaa ja se, että tietää mitä tapahtuu, missä mennään.

Se kaikki voi vähentää huolestuneisuutta ja rauhoittaa mieltä. Tämä on kuitenkin yksilöllistä. Osalle, kun se lisää vastaavasti ahdistuneisuutta ja saa ajattelemaan päänsä räjähdyspisteeseen asti…

Lisäksi jos ja kun jää vellomaan asioita, niin äkkiä sitä alkaa ajatella juuri sitä tiettyä asiaa monista, oikeastaan kaikista mahdollista ja vähän myös mahdottomista näkökulmista ja sekin vain sitten vahvistaa omia ajatuksiaan.

Jos voi olla ihan paikallaan siis suodattaa uutisia, tietoa, tämä jos se rauhoittaa mieltä ja saa uhkaavat tilanteet olemaan vähemmän uhkaavia.

Lisäksi olisi hyvä osata sopivaa sisälukutaitoa ja ymmärtää mistä tieto on peräisin ja millaisia tarkoitusperiä juuri sen tiedon levittäjä haluaa saada aikaan.

Kaikki ei perustu faktoihin…

Lasten vanhempien on tärkeää ottaa rauhallisesti!

Järjetöntä, miten tällaista voi vielä tapahtua 2020 luvulla?

Tärkeintä on kaikissa tilanteissa, että pysyy itse rauhallisena! Jos aikuinen alkaa pelkäämään liikaa se leviää koko ympäristöön. Aikuisen pelko ja ahdistuneisuus on eksponentaalinen suhteessa lapsen pelkoon liittyen.

Lapset ovat haavoittuvaisempia ja lapsi vaistoaa vanhemmistaan jos joku on hätänä. Se kaikki voi vain lisätä turvattomuuden tunnetta. Jos lapsi huomaa, että aikuista pelottaa, jännittää, ahdistaa, surettaa, niin silloin voi olla vaikea lohduttaa lasta.

Sosiaalinen media, uutiset, Tik Tok jne. Tietoa tulvii ja se on yhä nuorempien saatavilla.

Kaikki se voi lisätä perheen pienemmissä myös turvattomuutta, pelkoa…

”Tapahtuuko meille nyt jotain?”, syttyykö sota?

Tässä tilanteessa voi toimia itse parhaalla mahdollisella tavalla ja pysyä rauhallisena, kertoa, että arki jatkuu ihan normaalisti, maailma ei tähän kaadu nyt, vanhemmat kyllä suojelevat ja huolehtivat lapsesta.

Vanhemmat ovat lopulta juuri se muuri ja voima, johon lasten pitäisi pystyä luottamaan 100%.

Lasten ei siksi tarvitse kärsiä näistä ”aikuisten asioista”…

Ovat siihen täysin viattomia, syyttömiä…

Mitä sinä ja minä voin juuri nyt tehdä?

Käytännössä pyrkiä elämään ihan kuten ennenkin. Huolehtia itsestään, perheestään jos sitä on, olemaan yhteydessä ystäviinsä ja ei tee varmaan pahaa kysyä ”mitä kuuluu?”, ”Miten sinä voit?”.

Keskittyä itseensä ravitsemuksen, terveellisen syömisen, ulkoilun, hengitysharjoitusten, lukemisen, meditaatiota, joogaa, liikunnan ja treenaamisen avulla…

Opi Terveelliset Ruokailutottumukset ja Tehokkaat Harjoitukset!

Kaikki tämä vahvistaa kehoa fyysisesti, mutta myös henkisesti. Sitä kautta voi sitten olla vahvempi versio itsestään! Se kaikki taas auttaa jaksamaan ja tsemppaamaan eteenpäin!

Mistä sinä olet onnellinen?

Mikä tuottaa sinulle hyvinvointia? Iloa? Lisää energiaa ja luottamusta tulevaisuutta kohtaan?

Tiedätkö meillä kaikilla on paljon näitä asioita, joten kannattaa siksi myös keskittyä niihin. Yrittää olla positiivinen ja miettiä mikä on juuri nyt hyvin?

Eikä siihen, mikä on huonosti, mikä voisi olla tai mitä voisi tapahtua…Liika ajattelu ei ole hyväksy omalle henkiselle hyvinvoinnille!

Käytännössä ei siis kannata murehtia liikaa. Turha panikointi ei johda mihinkään. Siksi mieti miten saat pidettyä omasta toimintakyvystäsi parhaalla mahdollisella tavalla huolta?

Tämän päivän murheet ja huolet riittävät tähän päivään, huomista ei voi kukaan ennustaa, siksi eläminen hetkessä ja siinä, että yrittää tehdä jokaisesta omasta päivästään sellainen kuin haluaa, niin on tärkeää…

Muista, että me emme voi itse tehdä kaikille asioille mitään, emme vaikka haluaisimme!

Sen voimme kuitenkin tehdä, että miten pidämme itsestä ja omasta jaksamisestamme kiinni! Myös siitä miten me kohtelemme muita ihmisiä.

Asia johon voimme kyllä vaikuttaa ja ehkä jonain päivänä, maailma ja koko maapallo on parempi ja hyvä paikka elää kaikille!

Tärkeää on siksi se, että pidät itsestäsi huolta ja sinulle tärkeistä ihmisistä tavalla tai toisella!

Elämä on vahva, se kantaa kyllä!

Jos tykkäsit tekstistä – jaa ihmeessä. Voit myös vapaasti kommentoida!

Ja erityisesti tärkeä asia sinua varten on tämä! 

Opi Terveelliset Ruokailutottumukset ja Tehokkaat Harjoitukset!

Sinua voi kiinnostaa…

Onnellisuus elämässä?

Tsekkaa palveluni tästä... PALVELUT

Linkki hyvään mielenterveyttä käsittelevään sivustoon:

https://www.mielenterveystalo.fi/

Tykkää ja jaa!