Väsymys!
Kylläpä väsyttää ja ei jaksa mitään. Tuntuuko sinusta tältä? Kesällä monen elämä on valoisaa. Onhan ulkonakin valoisaa ja se voi piristää. Kesä on muutenkin kesä. Auta armias, kun koittaa syksyn jälkeinen aika ja joku sammuttaa valot. Pimeys iskee ja tuntuu, että päivät lyhenevät. Arki voi olla myös kuormittavaa ja stressaavaa. Sekin voi väsyttää. Lue tästä vinkit miten voittaa väsymys?
Väsyttää!
Väsymys on sangen yleistä. Ketä ei joskus väsyttäisi? Usein syy löytyy niinkin läheltä kuin ihmisen omista elintavoista. Liian vähän unta, liikunnan puute (huonokuntoisuus), runsaasti alkoholia ja elämä yleisesti muutenkin kuormittavaa. Voi olla työperäistä stressiä ja uupumusta. Väsyminen voi näkyä seuraavilla tavoilla:
- Aloitekyvyttömyys
- Mielialavaihtelut
- Muisti- ja keskittymisvaikeudet
- Nälkä tai ruokahaluttomuus
- Sokeri- ja herkkuhimo
- Painonnousua
- Haluttomuutena seksiin
- Erektio-ongelmat
Väsymyksen taustalla voi olla myös jokin sairaus. Esimerkiksi psykiatriset sairaudet kuten masennus voi väsyttää ja lamaannuttaa ihmistä. Tätä varten on olemassa netissä myös itse tehtäviä testejä ja tarvittaessa voi hakeutua lääkärin vastaanotolle. Väsymyksen taustalla voi olla myös muitakin asioita, mutta yleisesti tilanne ei ole ihmiselle itselleen mikään hyvä.
Talvi ja lumi voi luoda kauneutta. On valoisaa, mutta talvella ei taas saa samalla tavalla auringosta D-Vitamiinia kuin kesällä. Syksy ja talvi on pitkiä aina siihen asti, kunnes koittaa taas kevät ja kesä… Mikä avuksi väsymykseen?
Väsymys ja riittävä uni
Jos ei nuku kunnolla ei jaksa. Unta ei voi myöskään nukkua varastoon. Univelkojen kuittaaminen ei suoranaisesti ole ratkaisu. Toki se helpottaa hetkellisesti, mutta jos unirytmi on muuten haastava, niin ainut konkreettinen keino siihen on, että yrittää vaikuttaa nukkumiseen.
Tässä artikkelissa on tarkemmin käsitelty unta ja nukkumista ja pääset myös lataamaan suositun unioppaan nukkumista varten.
Riittävä liikunta
Riippumatta siitä miten liikut, niin se kannattaa. Liikunta voi piristää mieltä ja saada mielialaa kohoamaan. Liikunta muodossa kuin muodossa on siksi tärkeää. Liikunta lisää mielihyvähormonien tuotantoa ja onnistumis kokemusten kautta voi olla muutenkin paljon parempi fiilis, kuin että et taas harrastaisi mitään liikuntaa ja se olisi epäsäännöllistä. Säännöllisellä liikunnalla luodaan pohjaa fyysiselle, että henkiselle hyvinvoinnille ja terveydelle.
Yritä luoda liikunnasta osa arkea ja rutiinejasi. Etenkin jos liikkuminen on ollut katkonaista. Voit lukea myös tästä linkistä miten palata takaisin liikkumaan tauon jälkeen?
Riittävä ravinto
Saatko riittävästi ravintoa ruoasta jota syöt, vai onko kaikki syömäsi ruoka prosessoitua, ravinneköyhää ravintoa? Pyri syömään kasviksia ja tilanteen mukaan kausituotteita. Tällä myös otat huomioon lompakkoasi. Kasviksista saat ravintoa, vitamiineja, suojaravintoaineita ja antioksidantteja. Nämä kaikki ylläpitävät mielen ja kehon hyvinvointia, terveyttä, vastustuskykyä, palautumista ja auttavat myös sietämään haasteita enemmän tätä kautta. Valinnoilla on tässäkin asiassa välinsä.
Toinen asia on, että syötkö varmasti tarpeeksi? Jos et niin kannattaa miettiä jo ihan säännöllistä ruokailua, annoskokoa ja mitä lautaselle laittaa. Pyri syömään tasaisesti noin n. 4 tunnin välein, jotta nälkä ei kasva liian suureksi ja syöt sitten sokeria. Sokeri vaikuttaa verensokeritasoihin ja lisää väsymystä. Saman tekee nopeasti imeytyvät ja ei niin laadukkaat hiilihydraatit. Pyri syömään riittävästi siksi kuitupitoisia tuotteita, täysjyvää. Samalla pidät huolta omasta vatsastasi ja tälläkin voi olla vaikutus väsymykseen. Pyri välttämään myös turhaa napostelua aterioiden välissä ja iltaisin
D-Vitamiinia
Aurinko luovuttaa D-vitamiinia. Siksi kannattaa pyrkiä olemaan auringossa, mutta lähes kaikki hyötyvät D-vitamiini valmisteista.
D-vitamiinia suositellaan saatavaksi erityisesti pimeinä ajankohtina. Tämä ajankohta ajoittuu lokakuusta aina huhtikuuhun asti. Toki Suomessa valoisat kuukaudet ovat tosiaan hyvin vähäiset, joten valmistetta voi myös syödä ympäri vuoden. D-Vitamiini vaikuttaa suoraan mielen ja kehon hyvinvointiin ja auttaa myös immuunipuolustuksen suhteen.
Ihmissuhteet
Ihmissuhteet, sosiaaliset suhteet, parisuhde jne. Suhteita riittää ja niistä on moneksi. Suhteet voivat parhaimmillaan piristää ja antaa sisältöä elämään.
Yhdessä treenaaminen voi toimia hyvin piristyksenä. Kutsut, juhlat voivat olla hauska lisä arkeen. Ystävälle pikainen puhelu ja kysyä mitä sulle kuuluu?
Oman kumppanin kanssa yhdessä vietetty aika voi lisätä henkistä hyvinvointia. Seksin harrastaminen voi lähentää ja piristää mieltä. Samalla seksi tuottaa mielihyvähormoneja ja voi tuoda elämään sopivaa piristystä pimeyden keskelle.. Tapoja on monia ja jokainen voi itse miettiä myös asiaa sosiaalisten suhteiden kautta.
Ajankäyttö
24/7 on se aika joka on meillä kaikilla käytössä. Enempää ei ole. Siksi kannattaa miettiä mihin oma aika menee? Onko elämässä aikasyöppöjä tai yritätkö olla kaikessa mukana? Tämä kaikki voi kuormittaa mieltäsi ja kehoasi ja lisätä väsymystä. Liika tekeminen ei ole hyväksi kenellekkään ja omat rajat on hyvä muistaa. Tämä vaikka nauttisi tekemisestä miten paljon. Asiaa voi puntaroida niinkin, että mitäs sitten tapahtuu jos et enää vain jaksa? Tasapainon löytäminen voi olla haastavaa, mutta se kannattaa. Kuuntele siksi itseäsi.
Valo
Pimeyttä vastaan on olemassa myös näitä tekniikan ihme-aikana mitä erinäisempiä aparaatteja. Voidaan seurata nukkumista ja unen tasoa. Yksi toimiva laite on kirkasvalolamppu.
Valon on tutkitusti havaittu vaikuttavan piristävästi ihmisen mieleen. Kirkasvalolamppu voi olla yksi varteenotettava hankinta, jos se on mahdollista. Valo päälle aamuisin ja aamupalaa syömään. Aamu lähtee heti käyntiin valoisissa tunnelmissa.
Lue myös:
Arvot, tarpeet, tavoitteet – Mikä on sinulle tärkeää?
Oletko jo ladannut nämä?