Aineenvaihdunta hidastuu vanhetessa?

Syytätkö lihomisesta ikää? Ei pitäisi, sillä tiedätkö, että aineenvaihdunta alkaa hidastua iän myötä vasta yli 60 vuotiailla ja tällöinkin vain -0,7% vuodessa. Vasta noin 90 vuotiaana ihminen tarvitsee n. 25 % vähemmän energiaa kuin 20-60 vuotias. Ikääntymisen myötä lihasmassan määrä kehossa vähenee, tämä laskee perusaineenvaihdunnan tasoa…

Ihmisen syntymän jälkeen energiantarve nousee todella nopeasti ja kasvaa räjähdysmäisesti ensimmäisen vuoden aikana. Vuoden iässä ihminen polttaa kaloreita jopa 50% enemmän mitä vastaavasti 40 aikuinen.

1 vuoden jälkeen aineenvaihdunta alkaa sitten hidastua n. 3% vuodessa aina siihen asti, että ihminen täyttää 20 vuotta. Tässä iässä keho normalisoi aineenvaihdunnan tasoa seuraaviksi vuosikymmeniksi.

Aineenvaihdunta ei käytännössä hidastu 20-60 vuoden välillä. Tutkimusten mukaan tämä sukupuolesta riippumatta! (Professori Herman Pontzer jne)

Lihomisen syynä on usein muut selittävät tekijät kuten:

 1. Yleisesti ei niin terveelliset ruokailutottumukset
 2. Syödään enemmän mitä kulutetaan = Keho saa enemmän energiaa pitkässä juoksussa kuin mitä tarvitsee, hyödyntää!
 3. Liian isot annoskoot
 4. Ei syödä juuri tai lainkaan kasviksia
 5. Ravinto-aineiden puutostilat
 6. Vähäinen liikunta
 7. Stressi, unen vähyys, epäsäännöllinen elämänrytmi

Elämämme on nykyisin paljon passiivisempaa kuin aikaisemmin. Ennen tehtiin ruummillisempaa työtä, liikuttiin jalan jne. Työ on muuttanut muotoaan ja paikasta A paikkaan B, pääsee nopeasti autolla. Samalla istuva elämäntapa yhdistettynä lihottaviin ruokiin on johtanut siihen, että kaloreita tulee surutta paljon helpommin!

Siksi vaikka ei pidä olla ehdoton ja kaikki ruoka saa ja pitää olla sallittua, eikä ole olemassa ruokien suhteen hyviksiä ja pahiksia, niin näiden syömisen suhteen kannattaa olla tarkkana:

 1. Pikaruoka
 2. Alkoholi
 3. Sokeriset juomat
 4. Runsaasti sokeria sisältävät tuotteet
 5. Runsas rasvaiset tuotteet

Näistä kaikista kertyy helposti ja huomaamatta xtra kaloreita!

Jos koet, että lihot helposti, kannattaa seurata ja tarkkailla omia tapojaan ja syömistään! Tällöin parempi syödä n. 5 ateriaa päivässä, että saat tasaisesti energiaa ja pidät mieliteot paremmin hallinnassa.

Syödä riittävästi proteiinia, kasviksia, täysjyväviljatuotteita…

Treenaa lihaskuntoa ja ylläpidä lihasmassaa!

Tutkimuksten mukaan aineenvaihdunta alkaa hidastua vasta +60 vuotiailla. Miten tätä voi estää? No treenaamalla lihaskuntoa ja tekemällä voimaharjoittelua. Mitä enemmän lihasmassaa sen vilkkaampaa aineenvaihdunta on. Samalla, kun syöt fiksusti ylläpidät lihasmassan säilymistä myös ikääntyessä. Tämä taas edesauttaa siihen, että aineenvaihduntasi voi olla tehokkaampaa myös ikääntyessä +60 vuotiaat.

Oma henkilökohtainen tavoite on se, että jos vain suinkin on mahdollista, treenaan niin pitkään tavalla tai toisella, kun henki pihisee 😉

Kiitos ajatuksesta Sannalle ja ehdotuksesta joulukalenteriin liittyen!

Lisää tekstejä aiheeseen liittyen löydät blogistani:

”Kakkaaminen ei ole yhtä kuin aineenvaihdunta!”

https://www.anttirossi.fi/kakkaaminen-ei-ole-yhta-kuin-aineenvaihdunta/

”Hormonitoiminta ja häiriöt – Vaikutus terveyteen ja painoon!”

https://www.anttirossi.fi/hormonitoiminta-ja-hairiot-vaikutus-terveyteen-ja-painoon/

Lähteet:

https://today.duke.edu/2021/08/metabolism-changes-age-just-not-when-you-might-think

Ps. Jos sinulla on käyttämättä liikuntasetelejä, niin verkkokaupastani löydät lahjakortit pukinkonttiin ja voit maksaa kaikilla yleisimmillä maksuvälineillä 😉 

Muista myös ilmaiset ladattavat ohjeet ja kotitreeni ohjelma naisille 😉

Paina ja lataa tästä! Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!