Lihashuollon merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa.

Olit sitten harrastaja tai kilpaurheilija, niin lihashuolto on kaikille tärkeää! Lihashuollon laiminlyönti altistaa vammoille ja hidastaa harjoittelusta palautumista. Kaikki lihashuolto on vammoja ennaltaehkäisevää työtä. Se tulee paljon halvemmaksi, kuin syntyneen vamman hoitaminen. Pahimmassa tapauksessa se voi keskeyttää hyvin alkaneen urheiluharrastuksen tai kisavalmistautumisen urheilijan kohdalla.

Kehon hyvä toimivuus olisi meille kaikille parhaaksi! Ajatellaan vaikka esineiden siirtelyä paikasta A paikkaan B tai esineiden nostamista pään yli kaapin päälle. Tälläiset päivittäiset askareet kärsivät, jos lihakset ovat kireät ja liikkuvuus heikkoa. Äkkiä voi alkaa selkään koskemaan tai sen esineen siirtäminen on käytännössä mahdotonta. Urheilijan kannalta kireät lihaskalvot voivat olla kehittymisen esteenä.

Lihashuollolla ja liikkuvuutta tukevalla harjoittelulla tilannetta voidaan parantaa. Lihasten ollessa joustavat on koordinaation säilyttäminen helpompaa. Tasapaino on vakaampi ja voimantuotto tehokkaampaa. Kun lihashuolto on kunnossa se voi ennaltaehkäistä kaatumisilta ja erilaisilta revähdyksiltä.

TAVOITEELLISTA LIHASHUOLTOA

Tykkään liikkua monipuolisesti. Samaa monipuolisuutta haen myös lihashuoltoon. Käyn säännöllisesti hierojalla. Venyttelen säännöllisesti. Huolehdin riittävästä alkulämmittelystä ennen liikuntasuoritusta sekä myös sen jälkeen. Harjoittelun jälkeen teen pienen veryttelyn, jolla pyrin tehostamaan harjoittelusta palautumista.

Kuntosalitreenien jälkeen en kuitenkaan venyttele. Tuo veryttely ajaa hyvin asiansa. Tämä siitä syystä, että kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä vaurioita. Jos ryhtyy venyttämään liian kireitä lihaksia heti harjoittelun jälkeen, voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Huolehdin kuitenkin venyttelystä myöhemmin noin 1,5 – 2 h harjoittelusta, että saan lihakset takaisin normaaliin lepopituuteensa. Tärkeää on myös muistaa pitää välillä palauttavia harjoituksia treeneistä, jolloin pulssi pysyy matalana ja harjoittelu yksinkertaisena.

Tykkään käyttää lihashuollossa myös apuvälineitä. Putkirullausta, tennispalloja, kylmä- ja lämpöhoitoja sekä hyödyntää ympäristössä löytyviä elementtejä kuten ovenkarmeja, tankoja, rekkejä, portaita jne.

HIEROJALLE

Hieronnassa kannattaa käydä säännöllisesti jos se on vain mahdollista. Itse tehtävä lihashuolto auttaa pitkälle, mutta sillä ei kuitenkaan saada kaikkia lihaksia huollettua kuten hieronnassa. Hieronnassa on hyvä huomioida se, että seuraavana päivänä ei kannattaisi tehdä kovimpia harjoituksia. Hieronta itsessään vastaa kovaa harjoittelua lihaksille, vaikka tätä ei usein mielletä niin.

LÄHTEET:
Mika Saari jne. 2009. Käytännön lihashuolto. VK-kustannus.

http://injuryfix.com/

http://www.stretching.com/