Moni aloitteleva salitreenaaja voi ujostella lähtevänsä salille treenaamaan. Siellähän on salit täynnä mitä kovemmassa kunnossa olevia barbaareita ja barbeja. Kehoja on trimmattu ja tangot taipuvat raudan painosta. Uskaltaako sinne yleensä lähteä?

Entäs jos siellä kaikki tuijottavat mitä teen?

Moni, kun saattaa ajatella, että siellä seurassa tekee itsensä naurunalaiseksi tavalla tai toisella. Pelko on täysin turha. Voin kertoa, että suurinosa onneksi keskittyy täysin omaan treeniinsä, ei siellä oleviin ihmisiin. Toki omalla ”kotisalilla” tulee kanssatreenaajat tutuiksi joiden kanssa voi vaihtaa sanan jos toisenkin.

Salille mennään pääsääntöisesti treenaamaan, ei tuijottelemaan ihmisiä ja etenkään aloittelevia treenaajia. Lisäksi jokainen salilla kävijä on joskus aloittanut jostain. Se salin kovin barbaarikin on lähtenyt liikkeelle jostain, että päätynyt siihen pisteeseen, että koko olemus herättää pakosti huomiota…

Hyvä myös muistaa, että usein nämä kovimmat treenaajat ovat myös niitä jotka ymmärtävät parhaiten aloittelevaa kuntosalilla kävijää ja joskus kannattaakin mennä nykäisemään vaikkapa hihasta ja kysyä jos jokin asia askarruttaa. Tämä kuitenkin kannattaa tehdä silloin kun kyseinen kaveri on treeninsä jo tehnyt…

Paras hetki ei ole se, kun treenaaja on psyykannut itsensä kovaan kyykkysarjaan, tangossa on yli 150kg rautaa ja ilmekin on sen mukainen.

Kuntosalilla käymisessä on omat kirjoitetut ja kirjoittamattomat sääntönsä, jotka liittyvät ihan yleiseen käytökseen ja kanssatreenaajien huomioimiseen. Nämä asiat on hyvä pitää mielessä olipa kyeessä sitten aloittelija tai jo kokeneempi treenaaja.

Lentävä hiki

Jos hikoilet kuin pieni eläin, niin mikäs se ärsyttävämpää kuin sen jälkeen mennä laitteeseen joka muistuttaa niagaran putousta. Olkoon vaikka miten testosteronia tihkuva uros kyseessä, niin muista pyyhkiä laite omasta hiestä käyttösi jälkeen. Voit ottaa mukaan oman pyyhkeen tätä varten tai jos salilla on varattuna paperia, niin sekin auttaa.

Puhtaat vaatteet

Hiki haisee jo kilometrin päähän, niin että kasvosuojusta tarvitaan hajua vastaan, ei koronaa vastaan. Salivaatteet kannattaa siis pestä usein heti treenin jälkeen, ei niin, että kuivatat ne vaikkapa saunassa ennen seuraavaa treeniä. Tämä ei ole ensinnäkään hygienista, ei myöskään toisia treenaajien huomioon ottamista.

Muista käyttää deodoranttia tmv, tököttiä

Kuitenkin niin, että haju ei ole kuin hyönteismyrkytyksen jälkeen. Sekään ei ole kovin kiva, jos monen metrin päähän tuoksuu voimakas Calvin Klein. Etenkin jos salilla on allergikkoja tmv.

Click here to subscribe

Salilla kaikkien laitteiden varaaminen

Klo 16-19.00 on järjestään salilla kuin salilla sitä kiireisintä aikaa. Tällöin ei ole kaikista fiksuinta yrittää tehdä sitä ultra gigantti settiä treenissä. Tai jos teet näin niin anna tilaa myös muille, että muut mahtuvat tekemään samaa liikettä silloin kun huilaat. Jos joku tulee kysymään kohteliaasti, että voinko tehdä välissä, niin anna toki tilaa.

Älä tunge iholle

Kuitenkin jos käytätte samaa laitetta, niin älä vie naamaasi kanssa treenaajan naamaan kiinni tai kyttää 5 sentin päässä mitä toinen on juuri tekemässä. Tämä jos mikä voi olla todella ärsyttävää

Käytä laitteita niihin varattua tarkoitusta varten

Sali ja laitteet ovat treenaamista varten, ei turhaa istuskelua varten ja vaikka pitäisit sarjojen välissä +3-5 minuutin mittaiset tauot, niin anna tällöinkin tilaa tarvittaessa muille.

Jätä seiskan lukeminen kotiin

Seiska on varmasti hyvä juorulehti, mutta sen lukemisen paikka ei ole välttämättä jalkaprässissä. Jätä siksi lehtien lukeminen toisaalle. Samalla pystyt keskittymään paremmin itse treeniin.

Älä tuijota ja kyttää muita ihmisiä

Olkoon salilla sitten ketä tahansa, niin siellä ollaan treenaamassa. Keskity siksi olennaiseen, älä siis kyttää muita ja etenkään tuijota muita ihmisiä.

Kuntosali ei ole mikään lihatiski

Harva ihminen on salilla siitä syystä, että se olisi joku pokaus paikka. Jos olet etsimässä seurustelukumppania, niin sali ei ole siihenkään oikea paikka.

On todettu, että varsinkin naiset voivat saada liikaa huomiota miessukupuolen edustajilta. Tästä syystä on myös olemassa täysin naisille ja miehillekin suunnatut omat salinsa. Eikä syystä. Moni voisi ottaa liian lähentelevän käytöksen melko ahdistavaksi. Muista, että suurinosa menee tosiaan salille vain treenaamaan!

Fitness prinsessat ja prinssit

Viime vuosikymmen on ollut fitness boomia. Se on tuonut myös salille itsensä esittelijät ja ne joiden tarkoitus ei ole kuin kuvata itseään mitä erilaisemmissa kuvakulmissa.

Treenaaminen jää tällöin vähäisemmälle asialle. Tärkeintä on saada mitä parempi kuva instaan ja sen kertominen, että olen juuri tehnyt maailman parhaimman pakaratreenin.

Tässä ei välttämättä mietitä myöskään sitä ketä siellä taustalla olevissa kuvissa näkyy. Kaikki eivät tykkää siitä, että he päätyvät jonkun randomin ihmisen sometilille. Yksityisyys siis tässäkin asiassa kunniaan.

Korjaa ne painot takaisin paikoilleen

Jos jaksat nostaa painoja, jaksat varmasti myös viedä ne edelleen paikalleenkin. Tämä vaikuttaa suoraan jo salin viihtyvyyteen, kun painot eivät ole siellä täällä hujan hajan. Lisäksi painoja on helpompi löytää, kun niitä ei tarvitse etsiä sieltä täältä kissojen ja korien kanssa. Laita siis painot paikalleen käytön jälkeen.

Älä huuda salilla peräsuoli ulkona

Vaikka rauta on raskasta ja pinnistät viimeisillä voimillasi peräsuoli ulkona ja päästelet mitä mahtavampia eläimellisiä ääniä, niin on hyvä tiedostaa, että huutaminen ei suoraan kevennä raudan määrää vaikka sille karjutkin. Tämä voi myös häiritä melkoisesti kanssatreenaajia.

Älä yritä olla vahvin, jos et ole!

Onhan se egolle kivaa nostaa isoja painoja, mutta siinä samalla voit loukata itsesi pahasti. Myöskään isot painot, jos et osaa niitä käyttää kunnolla eivät tee sinusta lihaksista tai vahvaakaan. Älä siksi yritä nostaa liikaa rautaa mihin et pysty ja väärällä tekniikalla.

Painojen viskely salilla

Testosteroni haisee kilometrin päälle ja paidan hihoja kiristää. Sopiva treeni agre päällä ja eikun menoksi. Vaikka elokuvissa ja YouTubessa voi olla coolin näköistä se, että painoja hakataan, piestään ja niitä pudotetaan lattialle (ellet sitten tee tätä hallitusti ja tarkoituksella), niin sekin kannattaa jättää välistä. Sopiva uho treenissä ja psyykkaaminen on hyväksi, mutta laitteiden, lattian ja välineiden rikkominen on asia erikseen.

Pidä nämä asiat mielessä. Muista, että salillakin käy ihmisiä moneen lähtöön. Tavoitteita riittää ja joku voi tehdä salilla vähän erikoisempiakin juttuja. Kaikki eivät myöskään halua bodata tai harrastaa fitnessiä. Anna tilaa siis muille ja keskity olennaiseen niin voit kehittyä!

Click here to subscribe