Miten hormonaaliset toiminnot ja häiriöt vaikuttavat esimerkiksi painoon, liikuntaan ja seksuaalisuuteen?

Kehon hormonitoiminta voi auttaa meitä saavuttamaan oman ihanne olotilan, tai vastaavasti se voi estää saavuttamasta sitä.

Hormonit ovat kehon välittäjäaineita, jotka käskyttävät kehon eri toimintoja toimimaan sen mukaan kuinka paljon hormoneja on kehossa. Hormonit osallistuvat kehossa lähes kaikkiin toimintoihin, joihin emme voi tietoisesti vaikuttaa.

Hormonitoiminta voi mennä sekaisin monestakin syystä. Aivan pienetkin muutokset hormonaalisessa tasapainossa järisyttävät kehoa ilman, että tiedämme mitä tapahtuu?

Hormonien toiminta voidaan jakaa kahteen tärkeään alueeseen:

  1. Hormonien toiminta ei voi sietää stressiä!
  2. Kun hormonit kehossa ovat tasapainossa, niin sinäkin olet tasapainossa!

Kehomme on todella monimutkainen koneisto, niin monimutkainen, että sitä on vaikea edes tajuta. Kehomme pystyy toimimaan yhtäaikaisesti, tehden samalla kertaa lukemattoman määrän eri asioita, joista vain osaan voimme vaikuttaa omalla ajattelulla.

Hormonitoiminta säätelee muun muassa kehon aineenvaihduntaa, neste- ja mineraalipitoisuuksia, immuunijärjestelmää, nälkää, ruokahalua, kylläisyyden tunnetasoa, miten kehomme hyödyntää energiaa ja ravintoaineita jne.

Tärkeänä seikkana hormonit ohjaavat aivolisäkettä, hypotalamusta ja lisämunuaisia.

Hypotalamus on aivojen osa, joka muodostaa aivolisäkkeen kanssa säätelyjärjestelmän, jossa se säätelee aivolisäkkeen toimintaa huolehtien muun muassa kehon lämpötilasta, nälästä, janosta, väsymyksestä ja unesta…

Aivolisäke vapattaa hormoneja jotka säätelevät muun muassa tärkeää kilpirauhasen toimintaa ja tätäkin kautta aineenvaihduntaa, lämpötilaa, verenpainetta.. Lisämunuaiset säätelevät neste- ja mineraalitasapainoa. Osallistuvat myös stressihormonin, kortisolin ja adrenaliinin eritykseen.

Kaikilla näillä on taas iso rooli meidän hyvinvointimme suhteen. Jos hormonaaliset toiminnat ovat sekaisin, niin kehomme ei toimi kuten pitää.

Kun asiat eivät ole kunnossa!

On olemassa tietyt merkkit siitä, että kaikki ei ole nyt välttämättä ihan kunnossa ja kehon normaali hormonitasapaino voi olla häiriintynyt?

1. Syöt terveellisesti, teet fiksuja valintoja arjessa jne. Silti sinun on vaikea pitää painosi halutulla tasolla tai saada rasvaa palamaan. Tämä voi kertoa siitä, että kehossasi on isosti estrogeenia, kortisolia ja vastaavasti todella vähän testosteronia!

2. Lihasmassaa ei kehity, treeni ei kulje, voimaa ja tulosta ei tule! Tämä vaikka yrität treenata optimaalisen fiksusti! Tästä voi kertoa se, että kehosi ei eritä kasvuhormonia ja testosteronia tarpeeksi.

3. Ei paneta! ”Pikku”veikka ei ota eteen vaikka edessä olisi mitä kuumempi daami (tai toisinpäin). Tämä voi johtua miesten kohdalla vähäisestä testosteronin määrästä ja vastaavasti naisilla vähäisestä estrogeenin määrästä. Näissä tilanteissa etenkin miesten olisi syytä käydä mittauttamassa omat testo-arvot…

Myös ruokavalio preppaus, terveelliset elämäntavat, tupakoimattomuus jne. Voi vaikuttaa asiaan positiivisesti. Sinkistä voi olla myös apua…

4. Vatsan alueen ongelmat. Jatkuvaa stressiä, painetta, ahdistusta. Suora vaikutus hormonaalisiin toimintoihin. Stressi voi vaikuttaa ruoansulatukseen vaikuttavaan bakteerikantaan negatiivisesti.

5. Selittämätöntä väsymystä. Tämäkin voi kieliä hormonien epätasapainosta.

6. Hiuksia lähtee. Tällöin kannattaa tarkistuttaa etenkin kilpirauhaset. Merkki voi olla myös puutteellisesti ravinnosta ja, että ravintoaineiden suhteen on selviä puutostiloja. Merkkinä voi olla hormonien epätasapaino.

Kehomme tehtävä on tasapainottaa itseään. Olipa kyseessä sitten kehon lämpötila, suolatasapaino, stressitasot niin samoin myös, kehon hormonaaliset toiminnot pitäisi olla tasapainossa puhtaasti jo kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin takia.

Kehossa hormonaaliset toiminnot toimivat niin, että jos jonkin hormonin määrä kehossa muuttuu niin, että toinen laskee, niin toinen nousee. Esim jos testosteronia ei erity tarpeeksi, kehon estrogeenin määrä voi nousta…

Tästä voi seurata tunnetila, että nyt ei ole kyllä kaikki kunnossa ja joku on sekaisin. Ja jos jos joku ei toimi kunnolla, niin kehokaan ei voi hyvin.

Mikä avuksi?

Jos hormonaalisten toimintojen suhteen on ongelmia. Erityisesti itse vertaisin kohtaa 1-3 jotka ovat tärkeitä, niin hakeutuisin tilanteen mukaan lääkäriin.

Suomessa on mahdollisuus päästä onneksi hormonaaliseen korvaushoitoon, jos tilanne sen vaatii (testosteroni jne). Lisäksi kilpirauhasten vajaatoiminta on yleistynyt ja tähänkin on olemassa sopiva lääkitys kuten thyroxin.

Mutta lääkkeet ovat lääkkeitä. Tärkeämpänä asiana olisi pitää itsestään huolta. Avainasemassa stressinhallinta, rentoutumisharjoitukset ja olla läsnä elämässä.

Riittävää, hyvää ja terveellistä ruokaa ja sopivaa kehon aktivointia. Ei kuitenkaan mitään liiallista treeniä näissä tilanteissa!

Usein, kun stressitasot laskevat, niin se näkyy suoraan sukupuolihormonien tasoissa. Eräs asiakkaani esim (mies) kärsi hormonaalisista haasteista. Preppasimme ravintoa kuntoon ja sopivaa liikuntaa. Elämään asteli myös uusi nainen joka lisäsi mielihyvän määrää ja toki peittokin alkoi heilua siitä edestä 🙂

Vaikutukset olivat positiiviset ja lääkärin tarkistuksessa tilanne oli parantunut merkittävästi. Testotasoja siis mitattiin säännöllisesti yksityisellä puolella. Lääkäri oli myös tietoinen siitä, että asiakkaallani on PT joten suosittele ensin lähtökohtaisesti preppaamaan omia elämäntapojaan parempaan suuntaan..

Samalla, kun hormonaaliset toiminnot palautuvat alkaa se näkyä keho rasva määrässä. Rasva % laskee, ja paino voi pudota.

Stressinhallinta, ravinto, sopiva liikunta on tässäkin kaikille tärkeää!

Jos koet, että on parantamisen varaa, niin olisiko syytä olla itselleen rehellinen ja tarkastella omaa elämäänsä ja miettiä missä ihan oikeasti mennään ja teenkö tarpeeksi oman hyvinvointini eteen? Ja jos on jotain mikä estää minua tekemästä, niin mitä se on ja voinko minä itse vaikuttaa niihin asioihin?

Ainahan kaikkeen ei voi vaikuttaa! Tällöin kuitenkin voi auttaa se, että hyväksyy asiat sellaisena kuin ne ovat, ei taistele niitä vastaan! Sekin voi luoda rentoutta elämään, se, että hyväksyy asiat…

Osta ja ota aikaa itseäsi varten! Se on sinua varten! Syö hyvin, proteiinia, kasviksia, hyviä rasvoja, hiilihydraatteja. Niitä kaikkia tarvitaan hormonaalisten toimintojen ylläpitämiseksi tasapainossa!

Ole aktiivinen, elä vedä överiksi. Tasapaino kaikessa tärkeää. Tällä myös vaikutat positiviisesti omiin hormonaalisiin tasoihin.

Nuku riittävästi, ole läsnä ja harjoittele omien tunteiden ja ajatusten tunnistamista! Kohtaa myös ne ominaan ja muista, että jokainen tunne on yhtä aito, olipa se mitä tahansa!

Kiitos toiveesta joulukalenterin suhteen Matille!

Muista myös ilmaiset ladattavat ohjeet ja kotitreeni ohjelma naisille 😉

Paina ja lataa tästä! Paina ja lataa tästä!

Paina ja lataa tästä!